Közélet

Matolcsy: Néha meg kell bocsátani az előrejelzési hibákat

A Magyar Nemzeti Bank elnöke emlékeztetett, hogy nem is olyan régen a közgazdász szakma még magasabb inflációt tartott kívánatosnak és hogy a közgazdászok gyakran tévednek előrejelzéseik során.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank Facebook oldalán reagált Tim Congdon: A Fed alábecsüli az inflációs kockázatot című, július 5-én megjelent cikkére.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jegybankelnök szerint a közgazdászok gyakran követnek el olyan előrejelzési hibákat, amiket később megbocsátanak neki, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években a fejlett világ közgazdászai magasabb inflációt tartottak kívánatosnak, hogy a Japánhoz hasonló stagnálás elkerülhető legyen.

Matolcsy arról is ír, hogy valószínűleg az amerikai jegybank előrejelzésénél hosszabb ideig lesz magas a drágulás szintje az Egyesült Államokban, ám a mérsékelt inflációs szint eléréséhez a várakozások menedzselése is szükséges, ezért meg lehet bocsátani az előrejelzési hibákat.

Egyébként is: egy száz évente egyszer előforduló pandémia alatt és után ugyan ki tudná megjósolni a gazdaságaink végső makrogazdasági számait?

– zárja írását a jegybankelnök. 

Matolcsy György Magyar Nemzeti Bank infláció MNB
Kapcsolódó cikkek