Közélet

Evakuálni érkeznek már csak Afganisztánba amerikai csapatok

Az amerikai nagykövetségen megkezdték az iratok megsemmisítését, vasárnapig 3 ezer katona érkezik a repülőtér biztosítása érdekében, a Pentagon szerint naponta ezreket tudnak kimenekíteni.

Vasárnapig mintegy 3 ezer amerikai katona érkezik Afganisztánba, hogy több ezer ember kimenekítésében segédkezzenek – írja a The Guardian. A tálibok offenzívája egyre közelebb érkezik az afgán fővároshoz, így az Egyesült Államok is arra szólította fel összes állampolgárát, hogy hagyja el az országot.

A kabuli amerikai követség Fotó: JIMIN LAI / AFP

A nyugati országok diplomatái és egyéb állampolgárai mind az ország elhagyásáért küzdenek, miközben az amerikai nagykövetségen elkezdték az érzékeny anyagok megsemmisítését. Közben elkezdett megérkezni az a 3 ezer katona, akiknek a repülőteret kell biztosítania és az evakuációt felügyelnie.

A Pentagon szóvivője, John Kirby szerint vasárnapra a csapatok nagy része megérkezhet és napi több ezer embert képesek kimenekíteni az országból. Köztük a nyugati országok állampolgárai mellett számos olyan afgán is található, akik a csapatokat például tolmácsolással segítették. 

A jelentések szerint folyamatos a helikopter-forgalom az amerikai nagykövetség és a kabuli reptér között, mi Saigon elestét idézi.

Nagy-Britannia 600 katonát küld az országba a brit állampolgárok távozásának biztosítására, miközben pénteken számos ország, köztük Spanyolország, Dánia, Norvégia és Hollandia jelentette be, hogy visszahívja diplomatáit a nagykövetségéről.

Kanada pénteken közölte, hogy a menedékkérők első gépe leszállt Torontóban. Az ország 20 ezer menekültet, köztük női vezetőket és kormányzati dolgozókat fogadna be.

Pénteken a tálibok elfoglalták az ország második és harmadik legnagyobb városát, Kandahárt és Herátot és akár 30 napon belül Kabul is eleshet. 

A tálibok Kandahár fő rádióállomásának elfoglalását követően azt átnevezték a Saria hangjává és úgy tűnik az többé nem sugároz zenét.

Az iszlamisták előrenyomulását követően sokan Kabulba menekültek, míg jelentések szerint az ország alelnöke Amrullah Szaleh is elmenekült. Kabul lakosságát és a menekülteket a zavarodottság és a félelem jellemzi.

Az afganisztáni tálib lázadók szombatra elfoglalták a fővárostól közvetlenül délre fekvő Logar tartományt, és több irányból támadást indítottak az ország északi részén található jelentősebb város, Mazari-Saríf ellen, amelyet hadurak tartanak az ellenőrzésük alatt.

Egyesült Államok talibán Afganisztán
Kapcsolódó cikkek