Közélet

Afganisztán nagyvárosainak kapuin dörömbölnek a tálibok

Utcáról utcára folyik a küzdelem a második legnagyobb afgán városban, Kandahárban, miközben a hírek szerint már az ország harmadik legnépesebb települése, Herát is az iszlamisták kezére került.

Az afgán fővárostól, Kabultól alig 130 kilométerre található Gazni, az azonos nevű tartomány fővárosa a tálibok kezére került – közölték a nemzetközi hírügynökségek csütörtök hajnalban.  Ez volt a tizedik tartományi székhely, amelyet a radikálisok egy hét alatt elfoglaltak – mondta el a tartományi tanácsot vezető Naszír Ahmad Fakiri. Hozzátette: a tálibok megszerezték a legfontosabb területeket, a kormányzói hivatalt, a rendőrségi negyedet és a börtönt, de a városban továbbra is szórványos összecsapások zajlanak.

A hírek szerint a tartomány kormányzója, Daud Lagmáni lepaktált a lázadókkal, és átadta nekik a várost, cserébe szabadon távozhatott. A kormányzót azóta az afgán kormányerők elfogták.

Fotó: AFP

Laskargáhban, Helmand tartomány székhelyén is harcok voltak. Szerdán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát és autóját a rendőrség székházánál, és a tálibok csütörtökre elfoglalták az épületet. Több rendőr megadta magát a radikálisoknak, míg mások a közeli kormányzói hivatalba vonultak vissza, amelyet egyelőre még a kormányerők tartanak – mondta el Naszima Niazi helyi képviselő. Niazi kifogásolta, hogy a tálibok élő pajzsként használják a civileket, és nem foglalkoznak a polgári áldozatokkal.

Kandahárnak csak napjai lehetnek hátra

Csütörtökre virradóra a több mint hatszázezres lakosú Kandahár városában is fokozódtak az összecsapások – számolt be egy helyi orvos. A tálibok állítólag elfoglalták a tartományi börtönt és kiszabadították az ott fogva tartott tálib rabokat. A hírek szerint napok kérdése, hogy ebben a nagyvárosban is átvegyék az uralmat, bár a kormányerők itt még nem adták fel a küzdelmet.

Fotó: AFP

Herát is elesett

Az ország második legnagyobb városa, a félmilliós Herát a legfrissebb, csütörtök esti – hivatalosan még nem megerősített – beszámolók szerint már a tálibok kezébe került. A lázadók ebben a városban is kiszabadították a helyi börtönből a foglyokat, lerohanták a rendőrség épületét, és a kormányzati negyedbe is behatoltak. Egy az al-Dzsazírának nyilatkozó, a helyszínen tartózkodó újságíró szerint az utcákat ellepték a tálibok. Az egész város puskaropogástól hangos, a győzelmüket ünneplő, levegőbe lövöldöző tálib fegyveresek miatt. 

Egy a német dpa hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó afgán kormányközeli forrás szerint az kormányerők kivonultak a városból, hogy „megelőzzék a további vérontást”. Ezzel feladták a tizenegyedik tartományi székhelyet is, alig több mint egy hét alatt.

A tálibok győzelmének jelentőségét növeli, hogy Herátban egy nemzetközi repülőtér is található, valamint több fontos, például Iránba, illetve Türkmenisztánba tartó  kereskedelmi útvonal keresztezi itt egymást. Innen már szinte szabad az út az afgán főváros, Kabul felé is. 

A lázadók Kunduz, Sibargan és Faráh repülőtereit is megszerezték, elvágva az afgán kormányerők további utánpótlási útvonalait.

Fotó: AFP

A kormányerők már a hatalom megosztására készülnek

Az afgán kormány csütörtökön felajánlotta a hatalom megosztását a táliboknak, ha azok felhagynak a harcokkal. A felkelők azonban ezt határozottan elutasították – jelentette csütörtök este az al-Dzsazíra bennfentes forrásokra hivatkozva. A hírtelevízió információját azonban a kabuli kormányzat nem erősítette meg.

A Reuters brit hírügynökség szerint Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője kijelentette: „nem tud” a kormányzat ajánlatról, de – mint fogalmazott –

semmilyen hasonló ajánlatot nem fogadunk el, nem akarunk a kabuli kormányzat partnerei lenni egyetlen napig sem.

A Dohában zajló, afgánközi tárgyalásokon a kabuli kormányt képviselő küldöttség vezetője, Abdulla Abdulla közölte, hogy az afgán kormány eljuttatta az általa elképzelt béketervet a közvetítő katariakon keresztül a táliboknak , de az esetleges hatalommegosztási ajánlatról nem tett említést.

Fotó: AFP

A tálibok még májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak. Egyes becslések szerint már az ország kétharmadát ők felügyelik.

A tálibok a legnagyobb eredményeket az ország északi részén érték el, amely korábban jelentős ellenállást tanúsított a radikálisokkal szemben. A tálibok még akkor sem tartották uralmuk alatt Afganisztán északi részének egészét, amikor ők voltak hatalmon. Azonban úgy tűnik, most mindent megtesznek azért, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonják ezt a területet, mielőtt Kabulra fordítanák figyelmüket.

A tálibok offenzívájának sikere egyúttal elhalványítja a dohai béketárgyalások folytatásának reményét – vélik szakértők.

tálibok Kandahár Afganisztán Gazni Kabul Herát
Kapcsolódó cikkek