Joe Biden hangsúlyozta, hogy 

sosem volt ennyire fontos a nemzetek és az emberek közötti együttműködés, mint ma.

Az elnök kiemelte, hogy katonai erő alkalmazása csak végső megoldás lehet konfliktus esetén.

Fotó: Anadolu Agency / AFP

A fegyverek nem adnak választ az egészségügyi kihívásokra: a koronavírussal vagy a jövő vírusaival szemben hatástalanok.

 — mondta.

Az elnök szerint az afganisztáni küldetés vége a diplomácia korszakának kezdete. 

Véget vetettünk a 20 éve tartó afganisztáni konfliktusnak, és ahogyan lezárjuk a könyörtelen háború korszakát, egy új korszakot nyitunk meg, a fáradhatatlan diplomácia korszakát

— mondta Biden.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azonnali cselekvésre van szükség, hogy a jelenlegi koronavírus-járványt meg tudjuk fékezni, és az oltásokkal életeket lehessen menteni. Az USA egy speciális tanácsot is létrehoz, melynek feladata a következő világjárványok előrejelzése lesz. 

Biden elmondta, hogy az USA eddig 15 milliárd dollárt fordított a koronavírus-járvány kezelésére, és több mint 160 millió vakcinát adományozott más országoknak.

Az elnök az otthoni gyorsteszt felhasználást javasolja az állampolgároknak. Az amerikai kormányzat 280 millió otthoni gyorstesztet fog vásárolni és felszólította az amerikai közoktatási intézményeket, hogy

indítsanak rendszeres iskolai tesztelési programokat.

Az amerikai elnök beszédében fontos szerepet kapott a klímaváltozás is: hangsúlyozta, hogy a kitűzött cél, hogy sikerüljön elérni a karbonsemlegességet 2050-ig. Az amerikai kormány a fejlődő országoknak is anyagi támogatást biztosít a klímaváltozás kezeléséhez.

Biden kiemelte, hogy az alapvető emberi jogok érvényesülése a feltétele annak, hogy szabad, igazságos és békés világban éljünk.