Zöldgazdaság

Egy tucat állam kéri Bidentől a karbonsemlegesség szigorítását

Húsz éven belül teljesen eltörölnék a fosszilis üzemanyagokat az amerikai gépjárműpiacról.

Tizenkét amerikai állam küldött levelet Joe Bidennek, amelyben arra kérik az amerikai elnököt, hogy standardok bevezetésével biztosítsa a 2035-ig történő karbonsemleges átállást a gépjárművek piacán is – adta hírül a Reuters.

A 12 állam szerint egy szabályozási rendszer felállításával lehetne garantálni, hogy minden az Egyesült Államokban eladott személygépjármű karbonsemleges legyen.

Ezzel párhuzamosan a nagyobb ipari járművek esetében a 2045-ös határidőt tartják reálisnak.

Illusztráció. Fotó: TIM EVANS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Ezzel egy időben az elektromosautó-gyártókat is erősítenék az államok, amire szükség is van, mivel az USA-ban éves szinten értékesített gépkocsiknak csupán a két százaléka teljesen elektromos meghajtású – írja az üzleti portál.

Még márciusban 71 demokrata politikus kérte Bident, hogy vezessen be 60 százalékos korlátot a személygépjárművekre 20 éven belül, azonban a mostani levél teljesen eltörölné a fosszilis üzemanyagokat.

A General Motors már jelezte, hogy számukra teljesíthető lesz a teljes átállás 2035-ig, míg a Ford például ezt már öt évvel korábban elérheti.

Nem mindenkinek van ínyére a karbonsemlegesség. Az amerikai autóipari szakszervezet vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy

mivel az elektromos autók gyártása kevesebb emberi erőforrást igényel, jelentős munkanélküliségre lehet számítani a szabályozások bevezetésével.

Washington új lendületet ad a klímavédelemnek

A Joe Biden vezette új amerikai kormányzat világossá tette, hogy a klímaválság az egyik legfontosabb kihívás.

 

autó karbonsemlegesség Joe Biden gépjármű
Kapcsolódó cikkek