Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) útnak indította szombaton a Lucy űrszondát, amely csaknem hat év repülés után éri el a Jupiter bolygót kísérő aszteroidákat, de 6,5 milliárd kilométeres útja során is rekordszámú aszteroidát fog tanulmányozni.

Fotó: AFP

A Lockheed Martin cég által épített, egyenként több mint hét méter átmérőjű napelemekkel felszerelt napenergiával működő űrszondát közép-európai idő szerint szombat délelőtt 11 óra 34 perckor bocsátották föl a floridai Cape Canaveral Űrállomásról.

A Lucy a tervek szerint 2025 áprilisában a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv egyik aszteroidája mellett halad el, 2027 augusztusában pedig eljut a Jupiter titokzatos hét trójai kisbolygójához.

A görög mitológia nyomán elnevezett trójai aszteroidák két rajban ugyanazon a pályán keringenek a Nap körül, mint a Jupiter, az egyik csoport a bolygó előtt jár, a A 981 millió dollár (305 milliárd forint) összköltségű űrmisszió célja, hogy új információt gyűjtsön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti formálódásáról.