Az utóbbi egy hónapban, mióta a bukaresti kormány belföldön is bevezette az uniós védettségi igazolvány használatát, az oltási hajlandóság ugyan jelentős mértékben – a korábbi ötszörösére – emelkedett, de a beoltottak aránya a fokozódó erőfeszítések dacára is csak 35 százalék környékén mozog. A 19,3 millió lakosú országban alig több, mint hatmillióan kapták meg legalább az első koronavírus elleni oltást. Az országos átoltottság az uniós átlagnak kevesebb, mint fele, de a vezetőknek mindennek ellenére minden apró százaléknak örülniük kell.

Oxigénre kapcsolt, Covid-19 betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán. Romániában naponta 10-17 ezer új fertőzöttet regisztrálnak. Fotó: Andreea Alexandru / MTI/AP

A VG Podcast vendége, dr. Vass Levente, az egészségügyi minisztérium államtitkára szerint egyszer majd közegészségügyi tudományos értekezések tárgya lesz mindaz, ami ma Romániában és Bulgáriában történik. A hálapénz „intézményéből" lenne eredeztethető az elképesztő méreteket öltő, a székelyföldi magyarokra is jellemző oltásellenesség? 

Covid-beszélgetés a néplélek felől közelítve.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Az Erdélyből a világ sorozatunk első adását itt hallgathatja vissza: Arisztokrata vállalások és vállalkozások