Komoly támadások érik David Beckhamet legújabb szerződése miatt. Az egykori angol futballsztár ugyanis 150 millió fontért (1 font = 431 forint) vállalta, hogy a 2022-es katari világbajnokság arca lesz, a következő tíz évben pedig népszerűsíti az országot – írja a The Daily Telegraph. Ezzel csak az a gond, hogy a jelenleg az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Miami Inter tulajdonosaként tevékenykedő Beckham az UNICEF nagykövete, a szervezetnél pedig nem nézik jó szemmel, hogy egy az emberi jogokat két lábbal tipró országot népszerűsít.

Katarban másodlagos állampolgárnak számítanak a nők, a homoszexualitás pedig büntetendő, de az a vád is érte az olajnagyhatalmat, hogy a vb-re épülő létesítmények felhúzásánál számtalan vendégmunkás lelte halálát a nem megfelelő munkakörülmények miatt. Ezeket az eseteket azonban eltussoltak, hivatalos adat nem érhető el róla.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A brit bulvárlap, a The Sun úgy értesült, hogy Beckham október elején egy hétre Dohába, Katar fővárosába utazott, ahol megnézte a világbajnokságra épülő stadionokat, valamint az ország főméltóságaival is találkozott.

Beckham – aki már futballistaként is sikeres üzletember lett – azzal védekezett, hogy a szurkolók érdekeit fogja képviselni a jövő évi vb-n.

Úgy érzi, hogy a viadal biztonságos lesz a külföldi drukkerek előtt, nem vegzálják a homoszexuálisokat, és engedélyezni fogják a szexuális sokszínűséget valló emberek jelképének számító szivárványszínű zászlót.

A cikk megjegyzi, hogy Beckham hisz Katar haladás iránti elkötelezettségében, és abban, hogy a világbajnokság – amelyet először rendeznek meg az arab világban – pozitív változásokat eredményezhet az országban.

David erősen hisz a labdarúgás erejében, amely szerinte képes áthidalni a különbségeket, és már előremutató jeleket lát fontos kérdésekben

– írják.

Katar bízik benne, hogy Beckham megjelenése fellendíti az ország turizmusát, és több nyugati ember kap kedvet ahhoz, hogy megnézze a gyönyörű strandokat vagy éppen a felhőkarcolókat.

David Beckham nem először lép kapcsolatban Katarral, hiszen 2013-ban épp a katari állam által tulajdonolt Paris Saint-Germainnél fejezte be labdarúgói pályafutását.

Csillagászati költségek

Katar eddig mintegy 200 milliárd dollárt fordított a vébé előkészületeire. Az eddigi szervezési-beruházási költségekről az arab ország moszkvai nagykövete nyilatkozott a TASZSZ-nak még október elején. Ahmed bin Nászer bin Dzsászim Ál Száni sejk hangot adott azon reményének, hogy megéri a

„Bízunk benne, hogy képesek leszünk olyan vb-t szervezni, amellyel az egész világ elégedett lesz” – mondta.

Kitért rá, hogy a 2022. november 21-től december 18-ig zajló futballcsúcs mérkőzéseit öt városban és nyolc stadionban bonyolítják le. Elhangzott az is, hogy a vb kapcsán hatalmas infrastrukturális projektet valósítanak meg, s a stadionokon kívül új utakat, metrót, repülőteret, szállodákat és más turisztikai létesítményeket is építenek. Jelenleg hat aréna készült el a tornára, a fennmaradó kettőnek az építése ez év végére fejeződik be.

A világbajnokságra másfél millió szurkolót várnak Katarba.