Csakúgy mint a szomszédos Románia, Bulgária is külföldi segítségre szorulhat a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában, ha a következő mintegy két hétben nem sikerül megfékezni a járvány terjedését – közölte szombaton Sztoicso Kacarov bolgár egészségügyi miniszter a Nova helyi televíziónak nyilatkozva.

Személyzeti és lélegeztetőgépekkel kapcsolatos erőforrásaink gyakorlatilag kimerültek

– értékelte a helyzetet a miniszter, aki szerint kénytelenek lesznek külföldi segítséget is kérni. A tárcavezető szerint már felvették a kapcsolatot az Európai Unióval páciensek lehetséges áthelyezéséről más országokba.

Oltásellenes tüntető Bulgáriában. Egyelőre úgy tűnik, hogy inkább az oltatlanság öl az országban.

Fotó: Hristo Vladev / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A hétmillió lakosú Bulgáriában a koronavírus-járvány negyedik hulláma tombol, az országban közel 23 ezren vesztették életüket a betegség következtében, ami lakosságarányosan 

az egyik legmagasabb halálozási arány világszerte. 

Ennek ellenére az országai közül Bulgáriában a legalacsonyabb – mindössze 24 százalékos –  az átoltottság, miközben több mint félmillióan már átestek a betegségen az országban.

A Bulgáriával szomszédos Románia a súlyos járványhelyzetre tekintettel már korábban segítséget kért koronavírussal fertőzött betegek ellátására. Klaus Iohannis román államfő pénteken Brüsszelben arról beszélt, hogy az  európai szolidaritás nem üres szólam, hanem működő valóság: nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást Magyarország elsőként ajánlotta fel ötven, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteg kezelését.

A két országban közös, hogy a lakosság többsége nem veszi fel az oltást.