Pert nyert egy CBD-termékeket árusító cég ellen Clint Eastwood, amiért az visszaélt a világhírű színész nevével, mondván, Eastwood abbahagyja a filmezést, hogy a marihuánából származtatott CBD-termékek árusítására fókuszáljon – írja a The New York Times. Az Oscar-díjas színész-rendező tavaly a Los Angeles-i szövetségi bíróságon két pert indított három CBD-terméket gyártó és forgalmazó céggel, illetve tíz online viszonteladóval szemben, mert azok szerinte visszaéltek a nevével és képével, és azt a hamis látszatot keltették, hogy ő ajánlja a termékeket. A perbe fogott cégek székhelyei különböző országokban vannak.

Eastwoodnak és az arculati jogait birtokló és kezelő Garrapata nevű vállalatnak most egy Litvániában bejegyzett céggel szemben ítélt meg a bíróság 6,1 millió dolláros kártérítést.

Clint Eastwood
Fotó: AFP

Az első per iratában egy olyan hamis online cikket jelöltek meg, amely szerint a színész interjút adott a Today Show-nak. A hamis irományhoz mellékeltek egy fotót, amely tanúsága szerint Eastwood a szóban forgó műsorban szerepel, valamint a vásárláshoz kapcsolódó linkeket is beágyazták.

Mr. Eastwoodnak soha semmilyen kapcsolata nem volt CBD-termékekkel, és soha nem adott interjút ilyen témában

– áll a bírósági dokumentumokban.

Gary Klausner, az Egyesült Államok kaliforniai kerületi bíróságának tagja az indoklásban kifejtette: a Mediatonas UAB nevű vállalat nem reagált a bírósági idézésre, ezért a litván céget a 6,1 millió dollár kártérítés mellett 95 ezer dolláros jogi költségek is terhelik, továbbá a végzés megtiltja, hogy a jövőben a színész nevét és arcképét használják termékeik népszerűsítése során.

Az ügy lefolytatása során Mr. Eastwood ismét megmutatta, hogy szembenéz a jogsértésekkel, és felelősségre vonja azokat, akik illegális módon próbáltak hasznot húzni imázsából

– mondta a színészt képviselő Jordan Susman.

A Mediatonas UAB nem kommentálta az ítéletet.

Bár a bíróság kártérítést ítélt meg Eastwood és a Garrapata számára a színész arculati jogainak jogosulatlan felhasználása miatt, a rágalmazásról szóló indítványt nem találta megalapozottnak, így azt elutasította.

Új film 91 évesen

Az, hogy Clint Eastwood az álhírekkel ellentétben marad a filmezésnél, mi sem bizonyítja jobban, hogy az ő alkotásával nyílik meg október végén a 34. Tokiói Nemzetközi Filmfesztivál.

A Cry Macho nevet viselő western N. Richard Nash 1975-ben megjelent azonos című regénye alapján készült, és egy kiöregedett rodeósztárról szól, akit felbérelnek, hogy keressen meg és vigyen át Mexikóból egy kamasz fiút a Texasban élő apjához. A 91 éves Eastwood nemcsak a film főszerepét játszotta el, de ő is rendezte a produkciót.

A szervezők közlése szerint az október 30. és november 8. között zajló fesztivál vetítéseit közönség részvételével tartják meg – írta a The Hollywood Reporter.