2019 után második alkalommal rendezik meg az „Ügyvédek a Közjóért – Pro Bono nap”-ot Budapesten. A Budapesti Ügyvédi Kamara épületében, illetve ügyvédi irodák székhelyein, sőt online formában is van mód az ingyenes jogi segítségnyújtásban részt venni 2021. október 25-én, hétfőn 8 és 16 óra között. Az esemény előzetes regisztrációhoz kötött, melynek során néhány adat megadásával, a jogterület kiválasztását követően, konzultációs időpont foglalására lesz lehetőség.

Fotó: Shutterstock

Az eseményre jelentkezett 140 budapesti ügyvéd az egy nap alatt körülbelül 800 olyan jogkereső számára tud tanácsadást végezni, akinek valamely oknál fogva nem biztosított a jogi képviselete egy per során, illetve olyan jogvitája van, vagy valamely jogi kérdésben bizonytalan, amelyben támasza lehet egy szakmai vélemény, iránymutatás.

Az első ilyen rendezvény hatalmas sikere, a jelentkezők száma és a jelentős pozitív visszajelzés arra indította a budapesti ügyvédséget, hogy igyekezzen hagyományt teremteni a kezdeményezéssel, ezzel is felhívva a figyelmet a jogtudatosság fontosságára.

A jogterületek, amelyekre regisztrálni lehet: családjog, társasházi és ingatlanjog, büntetőjog, polgári jog, továbbá külön kiemelten a gondnoksággal kapcsolatos kérdések, cégjog, biztosítási jog, üdülési jog, munkajog, adójog, szerzői jog, közlekedési jog, médiajog. Húsz percet biztosít a kamara a regisztráló számára, hogy felvázolja ügyét, és az adott jogterületre szakosodott ügyvédtől iránymutatást, illetve az egyszerűen, helyben megválaszolható kérdéseire választ kapjon.

Természetesen az összetett ügyek hosszabb munkafolyamatot igényelnek, de a konzultáció során erről is részletes tájékoztatást kapnak a tanácsadásra jelentkezők, akik a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapján regisztrálhatnak.