A Ghost Robotics nevű techcég bemutatta a legújabb robotkutyáját (hivatalosan: négylábú távirányítású szárazföldi jármű, vagy Q-UGV), amit ezúttal egy 6,5 milliméteres Creedmoor gépkarabéllyal is felszereltek. A SWORD International nevű fegyvergyártóval közösen fejlesztett robotot az Egyesült Államok hadseregének legnagyobb éves konferenciáján (AUSA) mutatták be az amerikai fővárosban.

A Defense Post értesülései szerint az eszköz 1200 méteres távolságból képes eltalálni a célpontjait, és tervezésének köszönhetően kifejezetten stabil távolsági fegyverhasználatot biztosít.

A fegyvert elsősorban a drónokhoz hasonlóan távvezérléssel lehet használni, azonban egyes források szerint autonóm működésre is képes.

Ez azt jelenti, hogy a robotkutyát akár úgy is be lehet programozni, hogy saját maga észlelje és vegye célba a fenyegetést jelentő célpontokat.

A gyártó tájékoztatása szerint a robotkutya akkor is képes tovább működni, ha a mozgásához szükséges szenzorai meghibásodnak vagy akár teljesen megsemmisülnek.

A Ghost Robotics vezérigazgatója, Jiren Parikh elmondta, a fegyveres robotkutyák elsődlegesen a távolsági használatuk, valamint a szűk terekbe való bejutás képessége miatt lehetnek a katonák hasznára.