Újra a szociáldemokrata Magdalena Anderssont választották miniszterelnöknek Svédországban, mindössze napokkal azután, hogy alig pár óra után lemondott tisztségéről – írja a CNN.

A múlt héten, miután megválasztották, Andersson azért mondott le, mert az általa javasolt költségvetést leszavazták és a mögötte álló koalíció is összeomlott. Most kisebbségi kormányt alakíthat, mely csak a saját pártját foglalja magában. 

Pozícióját hivatalosan azután kezdheti meg, hogy találkozik az ország királyával – eddig a legutóbbi alkalommal nem jutott el.

Fotó: JONAS EKSTROMER / AFP

Kinevezése most is borotvaélen táncolt és csak az ország parlamenti működésével kapcsolatos sajátosságoknak köszönhető. Ugyanis a 349 fős országgyűlésben 101-en szavaztak mellette, 173-an ellene miközben 75-en tartózkodtak azonban amíg nincs ellene többség, addig megválasztató.

Andersson az ország első női miniszterelnöke lesz, és párttársát Stefan Löfvent követi, aki mind a szociáldemokraták, mind az ország vezetéséről lemondott és azóta az ügyvivő kormányt vezeti.

Tekintve, hogy a szociáldemokrata pártnak csak 100 képviselője van, Anderssonnak nem lesz könnyű dolga a törvényhozásban, 

új javaslatok elfogadásához továbbra is szövetségeket kell majd keresnie.

Előde, Löfven a baloldali és a középen álló pártok külső támogatásával kormányzott korábban, míg Andersson először koalíciót próbált létrehozni, melyből azonban a Középpárt kilépett mielőtt megalakult volna.

Most kedden kell bemutatnia kormányának tagjait a királynak a hivatalosan Államtanácsnak nevezett találkozón. A politikusnő 2014 óta pénzügyminiszterként szolgálta hazáját, előtte az adóhivatal főigazgatójának helyettese volt.