Huszonegy adventi vásárban jártak decemberi ellenőrzéssorozatuk első két hetében a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai. 

Kicsin múlott, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt évzáró vizsgálat minden árusítóhelyet patyolattisztának találjon. Mindössze három próbavásárlás tárt fel jogsértéseket.

Főszabály szerint közterületi értékesítés keretében viszonylag szűkre szabott termékkör forgalmazható az újságtól a léggömbön át a fagylaltig, vattacukorig. E sorba tartozik néhány téli lélekmelegítő, a sült gesztenye vagy kolbász, hurka is. Húsvétkor, karácsonykor, szilveszterkor és a megelőző húsz napban az ünneppel összefüggő termékek, nemesfémből készült ékszerek, díszműáruk és egyéb dísztárgyak is árusíthatók utcán. Közterületi értékesítést a kereskedő a szükséges hatósági engedélyek birtokában, nevének és székhelyének feltüntetésével folytathat. Az ideiglenes standokon, árusítóhelyeken vásárlók könyvét nem kell kihelyezni. A vállalkozás adatairól és a panaszügyintézés módjáról viszont feliratban tájékoztatni kell a vevőket.

Fotó: Krizsán Csaba

A fogyasztóvédelem a részben a társhatóságokkal közös ellenőrzéseken szinte mindent rendben talált a karácsonyi vásárokban. Csupán három próbavásárlásnál hibádzott valami: kétszer az eladási vagy egységár feltüntetése maradt el, másutt a mérleg nem volt hiteles.

A szakemberek november vége óta a karácsonyi kitelepülések mellett mintegy 300 állandó üzletet is felkerestek. Az általános kereskedelmi feltételek betartásában és a próbavásárlásokon is a helyszínek nagyjából harmada mulasztott. 

A leggyengébben a pékségek, látványpékségek teljesítettek, a hibázók aránya körükben a kétharmadot közelíti. 

Az egységár feltüntetésében a boltok ötöde tévesztett, gyakran a vásárlók könyve nem volt jól látható, könnyen hozzáférhető helyen, vagy a panaszkezelési lehetőségekről szóló tájékoztatás nem felelt meg a követelményeknek.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: 

A több mint száz kereskedelmi egységben tapasztalt jogsértések miatt eddig összesen 1,1 millió forint bírságot szabott ki a hatóság. 

A kollégák húsz webshopot is ellenőriztek, felüknél tártak fel kisebb-nagyobb hibákat. A többnyire szintén tájékoztatási, árfeltüntetési hiányosságok mellett megesett, hogy a hirdetett akció nem járt tényleges kedvezménnyel. Az ünnepi készülődés időszakában kedvező tapasztalat, hogy nyolc online próbavásárolt termékből csak egyet szállítottak ki késve. A fogyasztóvédelmi szakemberek egész decemberben dolgoznak a magyar családok békés ünnepre hangolódása érdekében.”