A detroiti rendőrség szombaton őrizetbe vette annak a michigani kamaszfiúnak a szüleit, aki két hete négy diáktársával végzett és többeket megsebesített a egyesült államokbeli Detroittól nagyjából ötven kilométerre északra található Oxfordban

A 15 éves Ethan Crumbley szüleire Detroitban bukkantak rá egy lakóépületben, miután valaki azonosította a hozzájuk tartozó járművet. A hatóságok elmondták: Crumbley-éket az ügyvédjük sem érte utol a napokban, miután – állításuk szerint biztonsági okokból – elhagyták Oxfordot.

James és Jennifer Crumbley ellen pénteken adtak ki elfogatóparancsot, azután, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emeltek ellenük. A hatóságok azzal indokolták döntésüket, hogy a szülők vették fiuknak a gyilkos fegyvert ajándékként, és szemet hunytak a mészárlást előre figyelmeztető jelek fölött. 

Fotó: JEFF KOWALSKY / AFP

Karen McDonald ügyész szerint számos előzetes jel utalt arra, hogy az elkövető veszélyes és zavarodott, a szülőknek pedig kötelességük lett volna közbelépni, hogy elkerüljék a tragédiát. 

McDonald elmondta: november 21-én egy tanár rajtakapta Ethant, hogy telefonján lőszert keresett az interneten. A lövöldözés reggelén pedig szintén egy pedagógus talált felkavaró, lőfegyvert, lőszert és egy vérző alakot ábrázoló rajzokat a fiúnál a következő feliratokkal kísérve: „Vér mindenütt”, „Az életemnek semmi értelme”, „Nem hagynak nyugodni a gondolatok – segítsetek”. 

Ezt követően behívatták a kamasz szüleit, és felszólították őket, hogy 48 órán belül vigyék a fiút pszichológushoz. 

A szülők aznap nem akarták hazavinni Ethant a középiskolából, a táskáját sem kutatták át, illetve a fegyverről sem tettek fel kérdéseket neki. 

Miután apja és anyja hazament, Ethan visszatért az osztályba, majd később felfegyverkezve jött ki a mosdóból, és lőni kezdett a folyosón tartózkodó diákokra. 

Négy diáktársát megölte, és hét embert megsebesített. Ellenállás nélkül megadta magát az öt percen belül kiérkező rendőröknek. Az indítékáról egyelőre semmit sem tudni. 

A michigani törvények szerint valaki akkor vonható felelősségre gondatlanságból elkövetett emberölésért, ha hozzájárult egy olyan helyzet kialakulásához, amelyben nagy volt az esélye annak, hogy valaki megsérül vagy meghal. Az Egyesült Államokban ritkán vonják felelősségre a szülőket az iskolai lövöldözésekben játszott szerepükért, bár szakértők szerint a legtöbb kiskorú a szüleitől vagy rokonoktól kapja a fegyverét.