Az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn rövid sajtónyilatkozatában.

Mint mondta, 

az Európai Bizottság első körben egy 1,2 milliárd euró összegű, makroszintű sürgősségi támogatási csomagot javasol. Ez a csomag segíteni fog Ukrajnának abban, hogy az ukrán–orosz határon kialakult konfliktus miatt felmerülő finanszírozási szükségleteit megoldja. 

Fotó: JOHN THYS / AFP

Az elnök reményét fejezte ki, hogy az uniós tanács és az Európai Parlament a lehető leghamarabb elfogadja a javaslatot, és ezután meg lehet kezdeni a 600 millió euró összegű első részlet gyors folyósítását.  

Megbénítják az ukrán gazdaságot a háborús félelmek

Pánikszerűen mentik banki megtakarításaikat az ukránok. 

Von der Leyen elmondta azt is, hogy a bizottság hamarosan kidolgoz egy második, hosszabb távú makroszintű támogatási csomagot is, amely viszont Ukrajna modernizációs erőfeszítéseit segíti majd. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság megduplázza az Ukrajnának saját hatáskörében nyújtott kétoldalú támogatásokat is. 

További 120 millió eurót különítünk el, hogy támogassuk Ukrajna államépítési erőfeszítéseit, és hozzájáruljunk az ország ellenálló képességének megerősítéséhez

 – mondta. 

A bizottság elnöke bejelentette továbbá, hogy 

az EU az ország jövőjébe is fektet forrásokat, és hatmilliárd euró beruházást kíván mozgósítani e célból. 

Emlékeztetett: az EU és az európai pénzügyi intézmények 2014 óta több mint 17 milliárd eurót juttattak az országnak támogatások és kölcsönök formájában. „Mint mindig, az EU ilyen nehéz körülmények között is Ukrajna mellett áll. Ukrajna szabad és szuverén ország. Saját döntéseket hoz” – mondta Ursula von der Leyen.

A Danube Institute vezető kutatója, Anton Bendarzsevszkij a VG podcastnak elmondta, hogy

senkinek sem érdeke a háború, de az Egyesült Államok lépéskényszerbe került az ukrán válság során.

A valószínűsíthető szankciók egy része betarthatatlan, például egyáltalán nem reális, hogy Európa ne vásároljon gázt Oroszországtól.