Az Amerikai Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága azt javasolja a Pekingben megrendezendő téli ötkarikás játékokon induló sportolóinak, hogy Kínába utazásuk során privát telefonjaik helyett eldobható készülékeket vigyenek magukkal – írja a The Verge.

Az ajánlást már kétszer is kiküldték az érintetteknek, felhívva a sportolók figyelmét arra, hogy Kínában tartózkodásuk alatt digitális megfigyelés célpontjai lehetnek.

Minden eszköz, kommunikáció, tranzakció és bármilyen online tevékenység megfigyelés alá kerülhet

– írja a kommüniké.

Fotó: Valery Sharifulin / TASS

Felhívták a figyelmet arra is, hogy olyan rosszindulatú szoftverek kerülhetnek a telefonokra, amik a jövőbeli használatot is negatívan befolyásolhatják.

Az Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Hollandia és Kanada is azt tanácsolta Pekingben induló sportolóinak, hogy saját elektronikai eszközeiket ne vigyék magukkal Kínába.

Nem ez lenne az első eset

A félelmek nem alaptalanok, 2019-ben kiderült, hogy Kína titokban kémprogramot telepített a Hszincsiang régióból érkező turisták telefonjaira. Ezt a régiót az ujgurok lakják, akiknek a kínai kormányzat által történő elnyomása számos nemzetközi vita kirobbantója volt már.

Szintén nem javított Kína megítélésén, hogy az olimpia hivatalos alkalmazása, amelyet minden résztvevőnek kötelező telepítenie telefonjára, a My2022 a Citizen Lab kutatócsoport jelentése szerint tele van biztonsági résekkel, amelyek megfigyeléshez és a magánélet megsértéséhez vezethetnek.

Amikor Peking 2008-ban a nyári ötkarikás játékok házigazdája volt, az Egyesült Államok hasonló intelmeket intézett a Kínába utazóknak. Ezúttal a szurkolókat nem szükséges figyelmeztetni, ugyanis a koronavírus-járvány miatt külföldi nézők nem utazhatnak az Olimpiára. Ugyanakkor a Covid-szabályok miatt a sportolók is csak telefonon és online tarthatják a kapcsolatot családtagjaikkal, barátaikkal. Több ország azt szeretné, ha sportolói ezt eldobható eszközök segítségével tennék meg.

Blokkolnak több nagy oldalt

Szintén kérdéses, hogy a sportolók tudják-e egyáltalán folytatni megszokott online tevékenységüket. A Kínai Nagy Tűzfal több nagy, nyugati weboldalt blokkol, így például a Google, a Facebook, a YouTube, a Twitter és a Netflix sem érhető el az országban – mindegyik szolgáltatásra van saját megoldása.

Bár Kína a 2008-as olimpiához hasonlóan ezúttal is kijelentette, hogy a sportolóknak és az újságíróknak korlátlan és cenzúrázatlan internetet biztosít, az egyelőre nem világos, hogy továbbra is blokkolni fog e bizonyos oldalakat.