A közelgő pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékokra szóló jegyeket a koronavírushelyzet miatt nem árusítják majd a nagyközönség számára, hanem csak korlátozott számban osztanak majd belépőket azoknak, akik a járványügyi előírásoknak eleget tesznek – jelentette be hétfőn a pekingi téli olimpia szervezőbizottsága. 

A jelen lévő nézőknek szigorúan be kell tartaniuk járványügyi szabályokat a játékok megtekintése előtt, alatt és után is.

A CNN beszámolója szerint a bejelentésre azt követően került sor, hogy Kínában január 15-én azonosították az első omikron-fertőzöttet. Ami a versenyzőket illeti, a teljes körű védettséggel rendelkezők karantén nélkül léphetnek be az olimpia helyszínére, míg az oltatlanokra 21 napos karantén vár Pekingbe való megérkezésük után. 

A képen a Kuyangshu síugró pálya, a téli olimpiai játékok síugró helyszíne a kínai Zhangjiakou-ban.

Fotó: YOSUKE HAYASAKA / AFP

A résztvevőknek a játékok ideje alatt minden nap rutin egészségügyi ellenőrzésen kell majd átesniük és tilos a nyilvánossággal érintkezniük.

Azok a résztvevők, akik pozitív koronavírus-tesztet produkálnak, nem folytathatják tovább a játékokon való részvételt. A tüneteket produkáló versenyzőket egy kijelölt kórházban kezelik majd, míg a tünetmenteseket egy elkülönített létesítménybe szállítják.

Néhány nemzet, például az Egyesült Államok és Kanada az összes indulója számára kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltás felvételét.