Kína amerikai nagykövete katonai konfliktusra figyelmeztetett 

– írja az NPR. Qin Gang karrierdiplomata, aki egyébként a kínai elnök protokollfőnöke volt, lehetséges kiváltó okként az USA beleavatkozását nevezte meg a Tajvannal való vitájukba. Már a kínai külügyminiszter is azt nyilatkozta a napokban, hogy jobb, ha Washington „nem játszik a tűzzel”. A külpolitikai szakértők szerint a nagykövet fajsúlyos kijelentése már konkrétabb üzenet, és ezt komolyan kell venni.

Kína szakadár tartományának tekinti a szigetet, 

amelyen 1949 óta, a polgárháborús győzelem óta működik önálló kormány. A kínai kormányzat korlátozza Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. 

Fotó: Shutterstock

A múlt hétvégén kifejezetten fenyegetőleg hatott, hogy 39 kínai harci repülőgép sértette meg Tajvan légvédelmi övezetét. Kína vizein pedig amerikai hadihajók jelentek meg. Kína nagykövete határozott álláspontot képvisel: 

nem adják fel az újraegyesítési céljaikat, és szükség esetén nem rettennek el az agresszívabb eszközöktől sem.

Ezekben az országokban már most is háború van

Több kontinensen is zajlanak fegyveres konfliktusok, van, ahol évtizedek óta ölik egymást a felek, sokszor nem is teljesen világos, hogy miért.