Japánban található a a világ 10 legdrágább Michelin-csillagos éttermének fele 

– írja a CNBC.

Ezekben a luxuséttermekben egy étkezés akár ezer dollárba, azaz közel 324 ezer forintba is kerülhet.

A tíz legdrágább étterem

1. Sublimotion, Ibiza, Spanyolország – 1740 dollár

2. Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína – 1422 dollár

3. Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán – 910 dollár

4. Azabu Kadowaki, Tokió, Japán – 825 dollár

5. Masa, New York City, Egyesült Államok – 800 dollár

6. (Tie) Joel Robuchon, Tokió, Japán – 637 dollár

6. (Tie) Kikunoi Honten, Kiotó, Japán – 637 dollár

6. (Tie) Gion Maruyama, Kiotó, Japán – 637 dollár

9. Guy Savoy, Párizs, Franciaország – 615 dollár

10. Piazza Duomo, Alba, Olaszország – 580 dollár

A borsos árakban ráadásul még nincs benne az italfogyasztás és a szervizdíj sem.

Fotó: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP

A cikk szerint a japán éttermek azért drágábbak, mert a szezonális hozzávalókat, főként a halakat és a tenger gyümölcseit, a világ minden tájáról szerzik be, és ez növeli a kiadásaikat, amely miatt ők is árat emelnek.

Masaharu Morimoto séf, akinek 15 étterme van világszerte, Tokiótól New Yorkig, a siker titkát abban látja, hogy 

kis helyen meghitt, családias hangulatot teremtenek, és a vendégek kitüntetett figyelmet kapnak a séftől. 

Számos neves sushi étteremben például csak nyolcan lehetnek bent egyszerre. Emellett az ételek elkészítése és felszolgálása is művészi módon történik.

És mit tudhat a legdrágább, 1740 dolláros menü? 

Húsz fogásos menüt kínálnak. A szakácsok munkáját pedig mérnökök, designerek, forgatókönyvírók és zeneszerzők segítik a tökéletes alkotáshoz.