Romániában csaknem kétszer annyi új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak ezen a héten, mint az előzőn, a járvány gyorsulásának üteme azonban felére csökkent az egy héttel korábbihoz képest.

Fotó: Shutterstock

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnapi jelentése szerint az utóbbi 24 órában (a hétköznap szokásosnál jóval kevesebb teszt kiértékelése alapján) 7595-tel emelkedett a hivatalosan bejegyzett fertőzöttek száma, amely azt jelenti, hogy ezen a héten 58 891 új fertőzést jegyeztek fel. Ez kevesebb mint kétszerese a január első hetében feljegyzett 33 237 esetnek, amikor egy hét alatt (a szilveszter hetében diagnosztizált 8555-höz képest) csaknem négyszeresére nőtt az esetszám. 

A vasárnap záruló héten a napi fertőződések száma megközelítette, majd át is lépte a tízezres küszöböt. Legutóbb két hónapja, november elején, a delta vírusvariáns okozta negyedik hullám tetőzését követően volt ötszámjegyű a napi fertőzések száma. 

Akkor csaknem ötszáz fertőzött halt meg naponta, Románia pedig külföldi segítségre szorult, mert az ország Covid-kórházaiban rendelkezésre álló, 1900 intenzív terápiás ágy nem volt elegendő a súlyos betegek ellátására. 

A mostani ötödik hullámban, amelyben az omikron mutáció vált meghatározóvá, egyelőre nem emelkedett számottevően az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: vasárnap 3647 koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, 42 százalékkal többet, mint egy héttel korábban. Az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma egy hét alatt 16 százalékkal (408-ról) 474-re emelkedett. 

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint jelenleg a koronavírusos betegek kezelésére rendelkezésre álló kórházi kapacitás mintegy 16 százaléka foglalt. Erre alapozva a hatóságok úgy döntöttek, hogy ott sem kell bezárni az iskolákat, ahol alacsony a tanári kar átoltottsága. Romániában mindenütt visszatértek a jelenléti oktatásra, ezentúl csak azokban a megyékben kell online folytatni a tanévet, ahol a Covid-kórházak leterheltsége 75 százalék fölé emelkedik. 

Rafila egy televíziós interjúban úgy vélekedett: már nem sürgős törvényt hozni a Covid-igazolványok munkahelyi megköveteléséről, mivel a jogszabály hatályba léptetésére több hétre lenne szükség, addig pedig Románia remélhetőleg túljut az ötödik hullám tetőzésén. 

Az egészségügyi miniszter megjegyezte: a vakcina az omikron esetében nem nyújt akkora védelmet magával a fertőzéssel szemben, mint az előző vírusvariánsok esetében. Ugyanakkor leszögezte: továbbra is erősen ajánlott a vakcina felvétele, hiszen a súlyos megbetegedés és elhalálozás sokkal magasabb arányban fordul elő a beoltatlanoknál. A hivatalos adatok szerint az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegek 10 százaléka rendelkezik oltási igazolással. 

A hivatalos statisztika szerint a 19,3 milliós Romániában eddig valamivel több mint 8 millió ember, a beoltható – 12 év feletti lakosság – 47,16 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját.