Apró szemcsékből álló műanyag szennyezettséget fedeztek fel a kutatók az emberi vérben. Most először tapasztaltak ilyet, és a vizsgált személyek 80 százalékánál mutatták ki az egyezést – számolt be róla a The Guardian.

A mikroműanyagoknak az egészségre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert, az viszont aggasztó tény, hogy a részecskék körbejárhatják a testet, és megragadhatnak a szervekben, valamint károsíthatják a sejteket. A levegőszennyezéssel kapcsolatos anyagokról például már tudni, hogy évente milliók korai halálozását okozzák.

A környezettudatosság mára mindenki számára megkerülhetetlen üggyé vált, azonban napjainkban is temérdek mennyiségű hulladék kerül a természetbe. A portál úgy fogalmaz:

a Mount Everest csúcsától az óceánok mélységéig ellepte a szemét a bolygót.

A Common Seas környezetvédő szervezet szerint nem hogy idővel pozitív irányba haladnánk, inkább romló tendencia várható, és 2040-re megduplázódhat az eddigi hulladéktermelés mennyisége.

Fotó: PAULO DE OLIVEIRA

A kutatók azt még vizsgálják, hogyan kerülhetett műanyag az emberbe, de nagy valószínűséggel köze van a táplálkozáshoz és a belélegzett levegőhöz. A vérmintákban italos palackok, és élelmiszercsomagolások maradványait fedezték fel, valamint

polietilént is találtak, amely a hordozható kis műanyagtasakok egyik fő alapanyaga.

A mikroműanyagokat már az állapotos nők méhlepényében, és a csecsemők székletében is kimutatták, akik naponta milliónyi részecskét nyelhetnek le a palackkal történő táplálás közben.

A tudósok a mintavétel körének bővítését szorgalmazzák, hogy pontosabb megállapításokat tehessenek, főleg a rákkeltő hatás vizsgálatát tartják sürgetőnek.

Ezt érdemes tudni a szelektív hulladékgyűjtésről: szabályok, színek, hulladéknaptár, hulladékudvarok

Az újrahasznosítás lehetősége és az ahhoz vezető út kikövezése mindannyiunk kezében ott van. A környezettudatos, fenntarthatóbb életmód kialakításakor az első lépések megtétele a legnehezebb, utána már egyre könnyebb a dolgunk. Ilyen apró változtatás lehet például az, ha vásárláskor visszük magunkkal a saját vászonszatyrunkat, számláinkat online kérjük, energiatakarékos égőt használunk, csapvizet iszunk a palackozott helyett, a papír mindkét oldalára nyomtatunk, a telefonunkba jegyzetelünk füzet helyett, a zero waste bevásárlás mellett tesszük le a voksunk, vagy az is, ha elkezdjük szelektíven gyűjteni otthon a szemetet. Utóbbinál néhány alapvető szabály ismerete és azok gyakorlatba való átültetése segíthet abban, hogy hatékonyabbak legyünk a szelektív gyűjtésben, és így elérhetjük azt, hogy minden, ami a szemetesünkbe kerül, kapjon egy esélyt a „második életre”.