Bachelet a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem azért érkezett az országba, hogy nyomozást folytasson. Hozzátette: "őszinte beszélgetéseket" folytatott kínai tisztségviselőkkel.

World Congress of the Uyghurs
Hszi Csin-ping a hét közepén egyeztetett az emberi jogi ENSZ-főbiztosával, úgy foglalva állást, hogy nem lenne szabad az emberi jogok ürügyén beavatkozni más országok belügyeibe. A kínai elnök a megbeszélés során úgy vélekedett, minden országnak a saját helyzetének és jellegzetességeinek megfelelő utat kell választania az emberi jogok fejlesztéséhez, és ezt a választást tiszteletben kell tartani. Hszi hozzátette: az emberi jogok terén nem létezik "tökéletes ország", így szükségtelen bárkinek is kioktatni másokat ebben a kérdésben.
Fotó: SVEN HOPPE / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Michelle Bachelet a 26 millió lakosú, északnyugat-kínai Hszincsiangot is felkereste, ahol nyugati vádak szerint a kínai hatóságok jogsértéseket követnek el az ott élő ujgurokkal és más, zömében iszlám vallású kisebbségekkel szemben. E vádak szerint több, mint egymillió embert küldtek akaratuk ellenére átnevelő táborokba a térségben. Kína ezt cáfolja, és azt állítja, hogy átképzési céllal hozta létre a létesítményeket, és fellépései az "iszlamista" és "szeparatista" ujgurokat célozta, a terrorizmus elleni küzdelem jegyében. Az ujgur kormányzat a főbiztosnak megerősítette, hogy ezeket az intézményeket azóta már bezárták.

Tizenhét év óta először utazik Kínába az ENSZ emberi jogi főbiztosa

A nemzetközi szervezet 2018-ban azzal vádolta meg Kínát, hogy mintegy egymillió ujgurt zárt akarata ellenére politikai átnevelő táborokba. A kínai külügyi tárca vezetője szerint a látogatás lehetőséget teremt a valós helyzet tisztázására.

Bachelet mindazonáltal az önkényes intézkedések elkerülését szorgalmazta a kínai hatóságoknál. 

A főbiztosság tavaly jelezte: meglátásai szerint a hszincsiangi ujgurok közül sokakat jogtalanul tartanak fogva, rosszul bánnak velük, és munkára kényszerítik őket. Bachelet szombati online sajtótájékoztatóján rámutatott: beszélt a kínai hatóságokkal a terrorellenes intézkedések széleskörű használatát övező aggodalmairól. Felhozta azoknak az ujgur családoknak a helyzetét is, akik régóta nem kaptak hírt bebörtönzött hozzátartozóikról. A főbiztos egyúttal "nagyon aggasztónak" nevezte, hogy Hongkongban aktivistákat, jogászokat és újságírókat tartóztattak le.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerint "hiba volt beleegyezni a látogatásba a jelenlegi körülmények között". Ugyanakkor Bachelet, akinek személyében 17 év óta először járt emberi jogi főbiztos Kínában,  leszögezte: felügyelet nélkül tudott beszélni azokkal az emberekkel, akikkel akart.