Japán déli részén, Honsú szigetén található Jamagucsi prefektúra eljárást kezdeményezett a terület egy lakosa ellen – írja a BBC. A 24 éves férfit azzal vádolják, hogy 51 millió jennel károsította meg a prefektúrát alig egy hónapon belül. A bajok még április elején kezdődtek, amikor egy adminisztrációs hiba miatt egyetlen ember bankszámláján landolt az a 46,3 millió jen (átszámítva csaknem 132 millió forint), amelyet a prefektúra 463, alacsony jövedelmű lakosának szántak, akiket a koronavírus-járvány különösen nehéz helyzetbe hozott.

A "szerencsés" férfit akkor még utolérték a hatóságok, ő pedig jelezte: kész együttműködni a prefektúrával, hogy rajta kívül a többi rászoruló is hozzájusson a segélyéhez. Ám másnap már hiába hívták, eltűnt. Amint a nyomozás kiderítette, a férfi a következő két hétben minden nap 600 000 jent (1,7 millió forintot) vett fel a bankszámlájáról, amit aztán kockára is tett valamelyik online kaszinóban. Állítása szerint mindent elveszített.

Már minden pénzt levettem a számlámról. Ezt már nem lehet visszacsinálni. Nem tudom visszaadni, és más értékes tulajdonon sincs kéznél, így nehéz lesz visszaszerezni. De nem futok az igazságszolgáltatás elől, megfizetek a bűnömért

– nyilatkozta a 24 éves férfi ügyvédjén keresztül, aki azt állítja, védence együttműködik a hatóságokkal, de a pénzt nem tudja visszaadni, mert a teljes összeget eljátszotta különböző, okostelefonról elérhető online kaszinókban.

Online kaszinókban játszotta el a több mint 460 rászoruló háztartásnak szánt koronavírus-segélyt egy 24 éves férfi Japánban. (A kép illusztráció)
Fotó: Jam STA ROSA / AFP

A hatóságok szerint azonban a férfi ügyvédjén keresztül tolmácsolt bűnbánata kevés lesz. A neki kiutalt 463 millió jen mellett az eljárás költségeit is rávernék a férfire, akit ehhez először bíróság elé kellene citálniuk, ám a legújabb hírek szerint a szerencsejátékos megint felszívódott. A hatóságok azt állítják, hiába keresik.

A prefektúra közben kiutalta a rászorulóknak korábban megítélt, fejenként 100 000 jen segélyt, a terület vezetője pedig megígérte, hogy mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék a közösség pénzét.