Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek ráadásul a hagyományos cigarettákhoz hasonló mennyiségben tartalmaznak egy sor mérgező anyagot és kátrányt

– figyelmeztettek a szakértők.

United Vapers Alliance protest against expected flavored e-cigarette ban
dohányzás
cigaretta
dohányipar
szemét
csikk
dohány
e-cigaretta
vape
Sok dohányos próbál meg e-cigaretta segítségével leszokni, pedig a legújabb kutatások szerint az e-cigaretta még fokozhatja is a nikotinfüggőséget így egyáltalán nem jó módszer a dohányzásról való leszokásra.
Fotó: AFP

 

A gyakran ismételt állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése, egy úgynevezett metaanalízis azt mutatta ki, hogy egyértelműen nem ez az észszerű megoldás.

Nem állapítható meg, hogy pozitív hatása lenne a nikotin elhagyására, és a felszabaduló összetevők sem problémamentesek

– mondta Christopher Lambers, a linzi Ordensklinikum kutatója és az osztrák környezeti, foglalkozás-egészségügyi és dohányzásellenes munkacsoport vezetője. 

Az Osztrák Pneumológiai Társaság (ÖGP) ezért óva inti a dohányosokat attól, átálljanak az e-cigarettára a leszokás reményében.

Ahelyett, hogy a szervezetet leszoktatná a nikotinról és méregtelenítené, továbbra is nikotinnal táplálja. A nikotintapasszal és a nikotinos rágógumival végzett nikotinpótló terápiát átmeneti megoldásnak találták ki, a nikotintartalmú e-cigaretta vagy a hevített dohánytermékeket a gyártók éveken, évtizedeken át tartó folyamatos fogyasztásra szánják, így a nikotinnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásai miatt ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigaretta

– figyelmeztetett Lambers.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a "folyadékot". Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt ("vape-előt") ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányost.

 

Szigoríthatják a gyógynövényes hevítőrudak árusítását

Magyarország sürgősségi eljárás keretében nyújtotta be a javaslatait az Brüsszelnek