Újabb hét embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó laboratóriumában; ezzel 19-re nőtt az igazolt majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon – jelentette be az NNK csütörtökön.

A betegek 29–41 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él – írták.

A közlemény szerint ők enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. Kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel.

A területileg illetékes járványügyi hatóság a járványügyi vizsgálatokat megkezdte, a kontaktkutatás jelenleg folyamatban van.

Monkeypox virus particles, illustration. Monkeypox virus is found near rainforests in Central and West Africa and causes disease in humans and monkeys, although its natural hosts are rodents. It is capable of human to human transmission. In humans it causes fever, swollen glands and a rash of fluid-filled blisters. It is fatal in 10 per cent of cases. The surface of the virus is covered with surface tubules (rod-shaped). (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)
Fotó: KATERYNA KON / Science Photo Library via AFP

Az NNK ismertetése szerint a vírus lappangási ideje általában 6–13, de akár 5–21 nap is lehet. A betegség általános, nem specifikus tünetekkel, például lázzal, hidegrázással, izom-, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1–3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések a legtöbb esetben először az arcon, majd leggyakrabban a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is – írták.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki a fenti tüneteket észleli magán, mielőbb keresse fel orvosát.