Egy esetleges jövőbeni orosz támadástól való félelem miatt leginkább aggódó kelet-európai országok komoly fegyverkezésbe kezdtek. Lengyelország és a balti államok megtanulták, hogy a HIMARS a leghatékonyabb fegyverek egyike az orosz előrenyomulás megállítására Ukrajnában, ennek következtében több száz kilövőrendszert rendelnek több száz millió dolláros költséggel.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter május 26-án jelentette be, hogy 500 HIMARS hordozórakétát és lőszert kért, míg Észtország hat kilövőt és lőszert vásárolna 500 millió dollár értékben – közölte az Egyesült Államok külügyminisztériuma július 15-én. Lettország egy héttel később nyilvánosságra hozta 300 millió dolláros kérelmét, Litvánia pedig várhatóan követni fogja a példáját – írja az Al Jazeera

Joint drills of U.S.A. and Japan
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

„Az Odessza blokkolásának feloldásáról szóló megállapodás lehetetlen lett volna a HIMARS rendszerek nélkül. Egyre világosabb, hogy a háború hamarabb véget ér, ha gyorsabban felfegyverezzük Ukrajnát” – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter július 22-én, utalva arra, hogy Oroszország beleegyezett az ukrán gabonaszállításokba a Fekete-tengeren keresztül. „A Baltikum lesz az egyetlen hadszíntér Oroszország számára” – mondta Kusti Salm észt védelmi miniszter a védelmi beszerzések regionális koordinációjáról.

Nagyobb hatótávolságú verziót vennének

Lettország és Észtország a legújabb, 300 kilométeres hatótávolságú Army Tactical Missile-ok beszerzéséről beszélt. Az észt határról ezek könnyen lecsaphatnának Szentpétervárra. Lettországból képesek lennének a moszkvai távolság feléig elérni, ezzel akadályozva minden inváziós erőt, jóval azelőtt, hogy elérné a határt. Emellett a lengyel és a litván határ felől szinte bárhol lecsaphatnak Oroszország egyetlen regionális szövetségesére, Fehéroroszországra, amelyet részt vállalt Kijev megtámadásában.

„Komoly költségnövelésre kényszerítjük az ellenségünket. Ha tudják, hogy egyes célpontokat elpusztíthatunk, alternatív megoldásokat kell keresniük. Ezek azonban lényegesen drágábbak. Észtország, a balti országok és a megtámadása sokkal bonyolultabb és költségesebb lenne az ellenség számára” – mondta Kusti Salm.

Az Al Jazeera felhívja a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok fegyveres erői jövőre egy még fejlettebb, 500 kilométeres hatótávolságú HIMARS rendszert, a Precision Strike Missile-t állít pályára. Ha ezt eljuttatnák a regionális szövetségeseknek, akkor azok lényegén már Moszkva környékén csaphatnának le.

Ezért ennyire hatékony a HIMARS

A hírek szerint Ukrajna állítólag lőszerraktárakat, parancsnoki állomásokat és az orosz légvédelmi állásokat is megrongált mindössze nyolc HIMARS hordozórakétával, amelyek mindegyikének hat kilövőcsöve van, és irányított többszörös kilövésű rakétarendszerekkel (GMLRS) vannak felfegyverezve, 80 és 120 km közötti hatótávolsággal. Ezeket június 25-én állították hadrendbe Ukrajnában. 

„A HIMARS a GMLRS-ekkel együtt figyelemre méltó támadási pontosságot ér el – mondta Konstadínos Grívasz, aki a fejlett fegyverrendszerekről tanít a Görög Hadsereg Akadémiáján. – Az oroszoknak nincs ehhez hasonló fegyverük, mert ezeket a rendszereket az amerikaiak egyfajta mesterlövész-tüzérségként fejlesztették ki, hogy olyan nehéz körülmények között használják, mint az iraki Fallúdzsa, ahol pontosan kellett eltalálni a célt, amelyet civilek vettek körül.”