Az Egyesült Államok nem kívánja Afrika döntéseit diktálni, annak ellenére sem, hogy kérte a kontinens 54 országának támogatását Oroszország izolálásához – mondta hétfőn Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a Reuters szerint.

A politikus hazája új, a szubszaharai Afrikát érintő stratégiáját mutatta be a dél-afrikai fővárosban, amit a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Ruandába tett látogatása követ majd. Az orosz-ukrán háború kapcsán egyre inkább felértékelődő kontinensen két hete az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov látogatott el négy országba, ahol a gyarmattartó nyugat és a tisztelettudó Oroszország képét reklámozta. Ugyanekkor járt Afrikában Emmanuel Macron francia elnök is, aki 

azzal vádolta Moszkvát, hogy szándékosan kreál élelmiszerválságot a világban.

Fotó: Andrew Harnik / AP POOL / POOL / AFP

Blinken a beszédében elismerte, hogy Afrikát gyakran kezelik más nemzetek eszközként saját haladásuk érdekében más nemzetek, és választásra kötelezik őket olyan nagyhatalmi játszmák kapcsán, melyek távol vannak az ott élők mindennapi küzdelmeitől.

Ennek ellenére a friss stratégia is hangsúlyozza a Kína és Oroszország jelentette veszélyeket a kontinensen. Azonban Blinken elismerte az afrikai sérelmek jogosságát és változást ígért, amire az Egyesült Államoknak szüksége is van miután Donald Trump gyakran beszélt sértően a kontinens országairól.

Az amerikai külügyminiszter elmondta, nem akarják Afrika döntéseit megszabni, és ezt másoknak sem szabad megtennie, majd az orosz zsoldossereget, a Wagnert vette célba, mely többek között Maliban és a Középafrikai Köztársaságban tevékenykedik. Blinken elismerte a terrorizmus és a bizonytalanság nyújtotta kihívásokat, ám szerinte 

a megoldás nem a Wagner, hanem hatékony, felelős afrikai biztonsági erők felépítése.

Az új amerikai stratégiát ismertető írás szerint Kína felismerte a kontinens jelentőségét kereskedelmi érdekeinek előmozdításában és igyekszik az amerikai kapcsolatokat is gyengíteni. A tervek szerint erre az Egyesült Államoknak infrastrukturális, internethez köthető és a klímaváltozás hatásait enyhítő projektek támogatásával kellene válaszolnia.