Szeptember közepén egy konferencián találkozhat Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök – írja a The Wall Street Journal. A két vezető megbeszélésére Nancy Pelosinak, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása miatt kerülhet sor, amelyet Pekingben a Kínára gyakorolt nyugati nyomás fokozásaként értékeltek.

Fotó: Alekszej Druzsinyin

A Sanghaji Együttműködési Szervezet éves csúcstalálkozójának előkészületein munkálkodó személyek a lapnak elmondták, a tervek szerint idén szeptember 15-én és 16-án az üzbegisztáni Szamarkand városában tartják meg a rendezvényt, amelyen a kínai elnök útjait szervező stáb jelzése szerint Hszi személyesen vehet majd részt. Igaz, azt is közölték, hogy az elnök tervei még változhatnak addig. Ezenkívül a hivatal megkezdte a csúcstalálkozó mellett zajló kétoldalú találkozók előkészítését is Pakisztán, India és Törökország vezetőivel, akik szintén tervezik a részvételt.

Hszi Csin-ping megbeszéléseinek szervezése azután kezdődött, hogy Nancy Pelosi ellátogatott Tajvanra, amelyet Peking Kína részének tekint. A kínai vezetés élesen reagált a tajvani látogatásra, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kialakult feszült helyzet katonai összecsapásokhoz vezethetnek.

A kínai külügyminisztérium, a Kreml, az üzbég külügyminisztérium és a Sanghaji Együttműködési Szervezet nem reagált a lap kommentárkérésére. A TASZSZ orosz állami hírügynökség még júniusban azt közölte, hogy Putyin elnök részt kíván venni a csúcstalálkozón, de akkor nem említették, hogy a kínai elnökkel is találkozna.

Egyesek szerint a szamarkandi út erős jelzés lenne Hszi céljait illetően: szorosabb biztonsági kapcsolatokat ápolni azokkal az országokkal, amelyek nem az Egyesült Államok szövetségesei.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet egy regionális biztonsági blokk, amelyet Kína, Oroszország és a közép-ázsiai államok alapítottak 2001-ben. Sokan a „keleti NATO”-ként emlegetik. A csoport 2017-ben kibővült Indiával és Pakisztánnal. A megfigyelő államok közé tartozik Irán és Afganisztán, Törökország pedig együttműködő partnerként szerepel.