A törvényerőre emelkedő jogszabály megtiltja a terhesség megszakítását a 20. hét után, az egészségügyi vészhelyzetek kivételével. William Osteen bíró közölte, azután döntött az ezt előíró jogszabály visszaállítása mellett, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság júniusban az államok hatáskörébe utalta az abortusz szabályozását.

Washington,,Dc,Usa,May,3,2022:,Protesters,Gather,At,The
Fotó: Shutterstock

Az állam republikánus képviselői július végén nyilvános levélben szólították fel a szövetségi bírót a tilalom visszaállítására, miután a demokratákhoz tartozó állami főügyész elutasította indítványukat, és bírói hatáskörbe utalta a döntést.

A bíróságok döntéseire válaszul, a demokrata többségű amerikai képviselőház júliusban megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hetekkel korábban érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot.

A jogszabályok valószínűleg nem emelkednek törvényerőre, mert a szenátusban nincs meg a szükséges demokrata többség az elfogadásukhoz. Ugyanakkor a képviselőházi szavazás új fejezetet nyitott a vitában, amely megosztotta az Egyesült Államokat, és nagy fejtörést okozott a helyi törvényhozóknak és kormányzóknak, miután tagállami hatáskörbe utalta az abortusz szabályozását.

A vita azt követően lángolt fel újra, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról.