Az afgán külügyminiszter-helyettes kedden azt szorgalmazta, hogy a felső tagozatos osztályokat és a gimnáziumokat nyissák meg a lányok előtt – írja az MTI az al-Dzsazíra cikkére hivatkozva.

Fotó: Javed Tanveer / AFP

A tálib politikus szerint az oktatásnak megkülönböztetés nélkül, mindenki számára hozzáférhetőnek kell lennie.

„A nőknek is jár az oktatás, mivel az iszlám nem tiltja a lányok tanítását” – mondta Ser Mohammad Abbász Sztanikzai a tálibok alkotta afgán kormány keddi kabuli ülésén. Sztanikzai – aki a tálibok és az Egyesült Államok közötti tárgyalások során az afgán delegációt vezette – a társadalom és a kormány együttműködését hangsúlyozta.

Ne adjuk meg a lehetőséget másoknak, hogy szakadékot képezzenek a kormány és a nép között

 – jelentette ki. Hozzátette, hogy a technikai problémákat minél előbb meg kell oldani, mert az iskolákat újra meg kell nyitni a lányok előtt. Az iszlamista kormányzat az elmúlt napokban új oktatási minisztert nevezett ki, miután António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet múlt heti, a globális oktatás átalakításáról szóló csúcstalálkozón felszólította a tálibokat, hogy vonják vissza a lányok oktatáshoz való hozzáférését sújtó korlátozásokat.

Augusztusban volt egy éve, hogy a tálibok átvették a vezetést Afganisztánban, és több területen súlyosan csorbították a nők jogait. A lányok azóta csak hatodik osztályig járhatnak iskolába, a felső tagozatból és a gimnáziumokból kitiltották őket, ami elsősorban a 12–18 éveseket érinti. 

Az egyetemeket fél év zárvatartás után ez év elején ismét megnyitották a nők előtt, de továbbra is csak külön csoportokban vehetnek részt a felsőoktatásban.

Véget ért a kriptoforradalom Afganisztánban

Az afgán hatóságok betiltották a kriptovalutákat, és több, az országban tevékenykedő kereskedőt le is tartóztattak. A tálibok kezdetben megtűrték a digitális pénzeket, így Afganisztánban valóságos kriptoforradalom bontakozott ki. A globális bankrendszertől elzárt országban a kriptók segítségével lehetett a a legkönnyebben pénzt be- és kijuttatni, ám ennek most vége van.