A Tesco nagyobb biztonsági jelenlétet biztosít a bolti lopások által legjobban érintett üzleteiben – fogalmazott John Allan, a Tesco kereskedelmi lánc elnöke, aki a bejelentés után hozzátette: „Megértem az elkeseredett embereket, akik kétségbeesett lépésekre vetemednek.” 

Woman,Stealing,Bottle,Of,Wine,From,Supermarket
Fotó: Shutterstock

A szupermarket-óriás vezetője azután tette meg a bejelentését, amikor a cég sajtótájékoztatóján egy kiszivárgott stratégiai dokumentumról kérdezték, amelyet a brit rendőrség készített. A dokumentum arra figyelmeztetett, hogy a 

kiszámíthatatlan gazdasági helyzet bolti lopásokat, betöréseket és zavargásokat is okozhat.

John Allan a Times Radiónak azt mondta, hogy a bolti lopások aggodalomra adnak okot a kiskereskedelemben, és erre mihamarabb a rendőrség is reagálni fog.

Nem érzek együtt a bolti tolvajokkal, de meg tudom érteni azokat az elkeseredett embereket, akik ilyen kétségbeesett lépéseket tesznek. Néha szó szerint nem marad semmire pénzük

– mondta a Tesco első számú embere. Arra a kérdésre, hogy a cég elhelyez-e több biztonsági címkét az árucikkeken, azt válaszolta: „Nos, igen. De nyilvánvaló, hogy ennek az eszköznek is van mennyiségi korlátja (…) Tehát megpróbáltuk ezt intelligensen megtenni, azon termékek tekintetében, amelyeket a legvalószínűbb, hogy ellopnak” – tette hozzá.  

A bolti veszteség csak a hazai kereskedelmi ágazatban éves szinten több tízmilliárd forint, és ez az összeg évről évre csak nő 

– mondta a VG megkeresésesére Bubenkó Csaba kereskedelmi szakember, az Egyenlő.hu elnöke. Hozzátette, hogy a bolti veszteségeknek számos összetevőjük lehet az áruk amortizációjától kezdve a lejárt szavatosságon át a különböző lopásokig. Bubenkó azt is elmondta, hogy 

a hazai bolti lopásokat ugyanúgy elkövethetik külsős személyek, mint belsős munkatársak, a visszaélések mértékét a gazdasági válság is súlyosbíthatja.

Véleménye szerint a lopásokat csak megfelelő kontrollal (biztonsági személyzettel és-vagy a megfelelő technológia segítségével) lehet érdemben csökkenteni, azonban hozzátette, hogy sajnálatos módon ideahaza a válságos időkben a tulajdonosok úgy próbálnak költséghatékonyan működni, hogy azonnali leépítésekbe kezdenek. „A 2008-as válságot követő években számos lánc a leépítésekkel csak maga ellen dolgozott. A megtartott munkaerőre sokkal több feladatot bíztak, de a készletek megóvására szinte senki sem maradt” – magyarázta a szakember. 

A Nagy-Britanniában kiszivárgott dokumentum szerint 

a rendőri vezetők egyre inkább aggódnak a gazdasági zűrzavar és a pénzügyi instabilitás miatt, ami a bűnözés bizonyos típusainak növekedéséhez vezethet. 

A The Mirror nevű lap szerint az egyik magas rangú rendőrségi tiszt azt is mondta: nagyobb kormányzati beavatkozás nélkül attól tartanak, hogy a közbiztonság visszatér a 2011-es londoni zavargások állapotához. Akkor egy rendőri tűzharc során egy férfi halála robbantotta ki a brit fővárosban tomboló több napig tartó szervezett gyújtogatásokat és fosztogatásokat. 

A brit belügyminisztérium szóvivője közölte: „Abszolút prioritás, hogy több rendőrt küldjünk az utcáinkra, felszámoljuk a bűnözést, megvédjük az embereket és minél több bűnelkövetőt állítsunk bíróság elé. Biztosítjuk a biztonságuk megőrzéséhez szükséges erőforrásokat, illetve további 20 ezer rendőr toborzását is.” 

Monitor,With,Shopping,Person,In,Supermarket
Fotó: Shutterstock

Bubenkó Csaba elmondta, hogy a szervezetükhöz több olyan eset is eljutott már, amikor 

a munkáltatók a pénztárosokkal vagy a raktárosokkal szóban közölték: elvárják, hogy ha lopást észlelnek, lépjenek közbe. 

„Ez nemcsak veszélyes, de jogilag is problémás kérés, mert még a biztonsági szolgálatnak is csak korlátozott lehetőségei vannak arra, hogy megakadályozzon egy bolti lopást” – fejtette ki. 

A kereskedelmi szakember elmondta, hogy az ünnepek közeledtével a lopások száma is arányosan megnő,  

a szervezett bűnözői csoportok kifejezetten a kisebb, de annál értékesebb termékek ellopására koncentrálnak, míg az alkalmi tolvajok bármit ellopnak, amiről úgy érzik, hogy szükségük van rá. 

„Tudjuk jól, hogy egy válság, az abból kialakuló kiszolgáltatottság, de egy bolt lokációja is erősen megnövelheti az elkövetett lopások számát. Ilyen helyzetben mindenkinek a saját szintjén kell gondoskodnia arról, hogy az értékeit megvédje. Mi évek óta mondjuk, hogy a kereskedelmi szektornak fel kell erre készülnie, és semmilyen költséghatékonyságra hivatkozva nem lehet a biztonságból engedni. Hosszú távon csak ez működhet.”