Olaszország engedélyezte, hogy 179 migránssal a fedélzetén kikössön Cataniában egy hajó, de más hajók több száz migránssal nem tehették meg ugyanezt.

A német zászló alatt hajózó Humanity 1-et partot érése után átvizsgálták, és ezt követően 35 férfi kivételével engedélyezték az utasok (kiskorúak és orvosi ellátásra szorulók) partra szállását – közölte hírügynökség jelentések szerint az SOS Humanity civil szervezet, amely szerint a kapitány nem hajlandó elhagyni a hajót, amíg mindenki partra nem léphet.

Aboubakar Soumahoro, az ellenzéki Olasz Baloldal (SI) és a Zöldek választási szövetségének képviselője, aki a kikötőben tartózkodott, a Twitteren sérelmezte a hatóságok eljárását.

Catania kikötőjében kiválogatják azokat, akik partra szállhatnak

– írta, az MTI jelentése szerint.
 

Közben megérkezett ugyanoda 572 emberrel a  fedélzetén a norvég zászló alatt közlekedő Geo Barents, amelyet szintén át fognak vizsgálni.
A Giorgia Meloni vezette új olasz kormány lezárta a kikötőket a civil csoportok mentőhajói előtt, és ragaszkodik hozzá, hogy a zászlójukat országok fogadják be a szállított migránsokat. Matteo Piantedosi belügyminiszter közölte, hogy a Humanity 1 is csak addig tartózkodhat olasz vizeken, amíg a kiskorúak és a sürgős orvosi ellátásra szorulók partra szállnak.
A német hajót azután engedték kikötni, hogy Németország és Franciaország is felszólította Rómát: biztosítson kikötőt a migránsoknak. A két ország azt is jelezte, a migránsok egy részét befogadnák.

Másik két hajónak az olaszok nem ajánlották fel a kikötés lehetőségét. A német Rise Above 93 migránssal a hét végén ért olasz vizekre Szicíliától keletre, hogy védelmet keressen a viharos tengeren, de többszöri kérelemkre se kapott engedélyt kikötni – írta az MTI. Az SOS Méditerranée francia jótékonysági szervezet üzemeltetette Ocean Viking 234 migránssal a fedélzetén a Messinai-szorostól délre, nemzetközi vizeken maradt.