Csakúgy, mint egy héttel korábban Joe Biden amerikai elnök, Janet Yellen is titokban tett látogatást Kijevben. A pénzügyminiszter találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és más kulcsfontosságú kormányzati tisztviselőkkel is a hétfői útján. 

This handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press-service on February 27, 2023 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) welcoming US Secretary of the Treasury Janet Yellen before talks in Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine.
Janet Yellen találkozott az ukrán elnökkel, Volodomir Zelenszkijjel is a kijevi látogatásán.
Fotó: AFP

A pénzügyminiszter a Zelenszkijjel folytatott négyszemközti megbeszélésén elismerését fejezte ki az oroszok illegális és provokálatlan háborújával szemben tanúsított vezetői képessége és határozottsága kapcsán.

 Yellen továbbá üdvözölte a kormányzás megerősítésére és a korrupció elleni küzdelemre irányuló elnöki intézkedéseit, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az Egyesült Államok gazdasági segélyeit felelősségteljesen költsék el.

„Az Egyesült Államok a háború első napjai óta erőteljesen támogat minket, nemcsak fegyverekkel, hanem pénzügyi fronton is” – írta Zelenszkij később a Telegram közösségi oldalon, egyúttal további szankciókat szorgalmazott Oroszország ellen.

Smihál miniszterelnök is közzétette, hogy

az amerikai pénzügyminiszterrel újabb szankciókat vitattak meg, beleértve a befagyasztott orosz vagyonok elkobzását és Ukrajnára fordítását. Yellen arra figyelmeztetett, hogy még mindig számottevő jogi akadályok állnak a mintegy 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz jegybanki teljes lefoglalásának útjában, és óvatosságra intett az orosz atomenergetikai ágazatot érintő újabb korlátozásokkal kapcsolatban.

„Amerika Ukrajna mellett fog állni, ameddig csak szükséges” – erősítette meg Yellen az amerikai álláspontot az ukrán miniszterelnöknek, Denisz Smihálnak.

Yellen bejelentette, hogy átutalják az első 1,25 milliárd dollárt abból a mintegy 10 milliárd dolláros gazdasági és költségvetési támogatásból, amelyet a napokban szavaztak meg Ukrajnának.

A miniszter szerint ez a juttatás biztosítja az ukrán kormány és az alapvető közszolgáltatások működését, az iskolák nyitvatartását, továbbá a nyugdíjak kifizetését. Mint fogalmazott, ezek a stabilitás alapját jelentik, és segítik az ukrán ellenállást.

Az amerikai miniszter koszorút helyezett el a háborúban elesett ukrán katonák emlékfalánál, és találkozott a város sürgősségi orvosaival. Körülnézett egy iskolában is, ahol elmondta, hogy a tanárok, az adminisztrátorok és a kisegítő személyzet fizetését amerikai pénzből térítik.

A Reuters értesülései szerint Ukrajna gazdaságának idén 40-57 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége. Az ország jelenleg 15,5 milliárd dolláros hitelprogramról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Yellen múlt héten a G20, a világ legfontosabb húsz országának csúcstalálkozóján vett részt. A miniszter már az Indiában tartott megbeszélések elején leszögezte a célját: minél több államot rávenni Ukrajna pénzbeli megsegítésére, továbbá elérni, hogy a G20-as csoport közös közleményben ítélje el Oroszországot mint háborús agresszort. Az utóbbit hiába támogatta több ország, mindenki nem állt mögé, emiatt a többnapos tárgyalásokat közlemény kiadása nélkül zárták le.