Az amerikai pénzügyminiszter csütörtökön szólított fel Ukrajna további pénzügyi támogatására és Oroszország elítélésére a G20-as pénzügyminiszterek és jegybankelnökök konferenciáján, Indiában.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter Ukrajna még nagyobb pénzügyi támogatására és Oroszország elítélésére szólított fel.
 Fotó: Manjunath Kiran

Janet Yellen kulcsfontosságúnak nevezete, hogy a Nemzetközi Valutaalap mihamarabb felállítson egy teljes mértékben finanszírozott hitelprogramot Ukrajnának.

„Ahogy Biden elnök úr is mondta, Ukrajna mellett fogunk állni a harcban, ameddig csak szükséges” – ismételte meg Yellen az amerikai álláspontot. Hozzátette, hogy indiai tartózkodásának fő célja, hogy Ukrajnának folyamatos és nagymértékű támogatást szerezzen. (Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn egy 15 milliárd dollár értékű, többéves IMF-hitelt kért a szervezet vezetőjétől, Kristalina Georgievától.)

Az amerikai pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy az eddigi, 46 milliárd dolláros amerikai katonai, gazdasági és humanitárius segélyek miatt tudta Ukrajna megőrizni a gazdasági és pénzügyi stabilitást.

Gazdasági segítségünk finanszírozza az alapvető közszolgáltatásokat, és segít fenntartani a kormányzat működését Ukrajnában. A következő hónapokban további mintegy 10 milliárd dollárnyi  támogatást nyújtunk neki

– jegyezte meg.

A háború kapcsán semleges álláspontot képviselő, és a G20 elnöki funkcióját betöltő India viszont nem szeretné, ha a gazdasági tömörülés találkozóin további, Oroszország elleni szankciókról egyeztetnének. India állítólag arra is megkérte a résztvevőket, hogy a közös közleményükben ne használják a „háború” kifejezést – írta meg a Reuters kormányzati forrásokra hivatkozva. 

Yellen álláspontja viszont az, hogy a csoport közleményében határozottan ítéljék el Oroszország ukrajnai invázióját és a károkat, amelyeket a világgazdaságnak okozott.

Az amerikai miniszter figyelmeztetett, hogy még nem vagyunk túl az okozta nehézségek csúcspontján, attól, hogy az árszínvonal-emelkedés mértéke világszerte enyhül, fontos, hogy a G20-ak továbbra is dolgozzanak a megfékezésén.

Hasonlóan sürgette a bajba jutott alacsony és közepes jövedelmű országok adósságainak átstrukturálását, kiváltképpen Zambia és Srí Lanka esetében.

Biztosított arról is, hogy Amerika nemsokára megnevezi jelöltjét a Világbank élére, azt, aki elkötelezett az éghajlatváltozás és más globális kihívások elleni küzdelemre irányuló banki hitelezési reformok, valamint a szegénység felszámolása mellett. A miniszter ragaszkodik ahhoz, hogy a bank forrásait felhasználhatóvá tegyék, kiterjesszék az energetikai átállási projektek és a világjárványokra való felkészülés finanszírozására.