Közélet

Kijevbe érkezett Biden, országszerte megszólaltak a légiriadó szirénái

Az amerikai elnök váratlan ukrajnai látogatása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét Kijev mellett, az oroszok ellen folytatott háborúban.

Mindenkit meglepett Joe Biden amerikai elnök, amikor hétfőn váratlanul Kijevbe látogatott az orosz invázió egyéves évfordulójához közeledve. Az amerikai elnök találkozott ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel, aki szerint terítékre került a nagy hatótávolságú fegyverek kérdése is.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A Fehér Ház közölte, hogy Biden új szankciókat fog hozni Oroszország ellen, valamint további katonai segítségnyújtást fog bejelenteni, egyebek között olyan kritikus felszerelések, mint tüzérségi lőszerek, tankelhárító rendszerek és légvédelmi radarok, lehetnek a legújabb felajánlások között.

Ahogy elterjedtek először a pletykák, majd a megerősített hírek is a politikus Kijevbe érkezéséről, a városban és szerte Ukrajnában megszólaltak a légvédelmi szirénák is.

Biden kevesebb mint 24 órával azelőtt érkezett meg az ukrán fővárosba, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtartja évértékelő beszédét, amelytől az orosz célok vázolását várják a háború második évéhez közeledve.

US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Rendkívüli: Varsóba indult, de úgy tűnik, Kijevben kötött ki Joe Biden

A jelek szerint mégsem Lengyelországba, hanem Ukrajnába érkezett meg Joe Biden amerikai elnök váratlanul. Legalábbis erre utalnak a legfrissebb jelek a közösségi oldalakon: az amerikai légierő gépei járőröznek a lengyel–ukrán határon, Kijev belvárosát pedig teljesen lezárták a forgalom elől. 

Az amerikai elnök látogatása mindemellett erőteljes jelzés is Kijev számára, azt mutatja, hogy az Egyesült Államok komolyan gondolja Ukrajna támogatását az orosz invázióval szemben. Biden a Twitteren arról írt, hogy amikor Putyin a támadást indított Ukrajnával szemben, akkor úgy vélte, Ukrajna gyenge és a Nyugat megosztott. Az amerikai elnök szerint azonban orosz kollégája tévedett.

 

 

Biden szerint az Egyesült Államok az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó koalíciót hozott létre Ukrajna védelme érdekében, 

mely példátlan katonai, gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukránok számára és ez a támogatás kitart a jövőben is.

Ugyanakkor Oroszország is számíthat segítségre, hiszen hamarosan Moszkvába érkezhet Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Anthony Blinken, amerikai kollégája arról beszélt, hogy Peking fegyverszállítások lehetőségét fontolgatja az oroszok számára. A háborút megelőzően Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozva a két ország határtalan barátságáról beszélt, ám Kína mindeddig semleges maradt a konfliktus során.

 

 

Kapcsolódó cikkek