A szokásostól eltérően nem lesz záró kommüniké a G20-országok pénzügyminisztereinek az indiai Bengaluruban zajló csúcstalálkozóján, miután politikai kérdések megvitatása felbőszítette Oroszországot és Kínát – értesült a Reuters a megbeszélések részleteit ismerő, meg nem nevezett három forrásból is.

Signage at the Group of 20 (G-20) finance ministers and central bank governors meeting in Bengaluru, India, on Friday, February 24, 2023. The world's most powerful finance ministers and central bank chiefs are gathering this week, with the one-year anniversary of Russia's invasion of Ukraine  and its impacts on the global economy  looming over an agenda focused on the risks of debt distress and fighting inflation.
Fotó: Bloomberg

Az ukrajnai háború kirobbanásának egyéves évfordulójával egybeeső kétnapos tanácskozás fő témája a bajba került országok adósságának átstrukturálása, és ebben az ügyben a hírügynökség forrásai szerint „valamiféle elhatározás” megformálódott.

A Bloomberg korábban arról számolt be, hogy a pénzügyminiszterek már a nyolcadik olvasatát tárgyalták a tervezett zárókommünikének. A hírügynökség megszerezte a dokumentumot, és szerinte az ütközőpont a háborúra vonatkozó rész nyelvezete, amely eltérne a novemberi G20-csúcs záróközleményének viszonylag erős megfogalmazásától. 

A dokumentum harmadik pontjának a háborút illető első sorai piros színben szerepeltek, ami arra utal, hogy a küldöttek ezen a részen veszhettek össze.

Az Egyesült Államok, illetve a fejlett országok G7 csoportjába tömörült szövetségesei ragaszkodtak hozzá a bengalurui találkozón, hogy a kommüniké kereken ítélje el az egy éve zajló orosz inváziót, Peking és Moszkva képviselői azonban ezt ellenezték, sőt nehezményezték, hogy a találkozó egyáltalán politikai kérdésekkel foglalkozik – értesült a Reuters küldöttektől.

A háború és a nyugati szankciók szélesedő szakadékokat ütöttek a világpolitikában. A nyugati államokon kívül a világ nagy része nem csatlakozott a szankciókhoz, és a legnagyobb feltörekvő gazdaságok politikusai a nyugati nyomásra sem voltak hajlandók elítélni Moszkvát az invázióért.

India, a világ második legnépesebb országa, amely a csúcs rendezője, azt igyekezett elérni, hogy a kommünikében ne szerepeljen a „háború”" szó – értesült korábban a Reuters.

Pekingnek a békéről, Washingtonnak a kínai fegyverszállításról szól

Folyik a helyezkedés a nagyhatalmak közt az ukrajnai orosz invázió évfordulójának kommunikálásában, jó időre meghatározó lehet, ki mit üzen. Peking békekezdeményezéssel állna elő, az amerikaiak viszont épp ezt az üzenetet hiteltelenítenék: újabb információkkal állhatnak elő arról, hogy a kínaiak egyre inkább készek fegyverszállításokkal is támogatni Oroszországot.