A jelentős kormánypárti lázadás ellenére nagy többséggel elfogadta szerdán a londoni alsóház az észak-írországi protokollt felváltó windsori keretmegállapodást.

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó megállapodásra 515 képviselő voksolt, 29-en ellene szavaztak, hozzávetőleg százan tartózkodtak.

Fotó: AFP

Az egyezményt a kormányzó Konzervatív Párt több prominens tagja is elvetette, köztük két volt miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss. Előzetes bejelentésének megfelelően testületileg a megállapodás ellen voksolt a legnagyobb britpárti protestáns észak-írországi erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) alsóházi frakciója.

Az Európai Unióval kötött megállapodás alsóházi elfogadása azonban egy pillanatig sem volt kétséges, a konzervatív frakció többsége mellett ugyanis a legnagyobb ellenzéki frakciócsoport, a Munkáspárt és a többi ellenzéki párt is előre bejelentette, hogy támogatja a windsori keretmegállapodást.

Rishi Sunak miniszterelnök kormánya és az Európai Bizottság a múlt hónap végén jutott egyezségre a rendkívül heves vitákat szító egykori észak-írországi protokoll módosításáról.

A windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezmény alapján Észak-Írország továbbra is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben marad az EU egységes belső piacával és vámuniójával, de a megállapodás nagyban enyhíti a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem vámjogi terheit. 

EP: a britek folyamatosan megszegik a Brexit-megállapodást

Főként az ír–északír jegyzőkönyv tiszteletben tartása okoz gondot.

 

Borítókép forrása: AFP