A Harvard Egyetem díszdoktori címet adományozott hat embernek a csütörtöki ünnepségen a Tercentenáriumi Színházban. A díjazottak között van egy Nobel-díjas, egy színész, egy biokémikus, egy történész, a Radio Bilingüe társalapítója és egy kitüntetett katonai vezető. 

Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin az mRNS alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó biokémikus is. A Szegedi Tudományegyetemen doktori címet szerző Karikó karrierje kezdetén a Magyar Tudományos Akadémián dolgozott, majd az Egyesült Államokba költözött – idézte fel a Harvard Gazette Karikó tudományos pályáját.  

HANKS, Tom; KARIKÓ Katalin
Cambridge, 2023. május 25.A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én.MTI/EPA/C. J. Gunther Cambridge, 2023. május 25.
A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én.
MTI/EPA/C. J. Gunther
Fotó: C. J. Gunther / MTI

Külföldi pályájának első állomása a Perelman School of Medicine volt, ahol az RNS immunrendszert aktiváló képességét vizsgálta, amely kikövezte az utat a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett Covid-vakcinák előtt. 

Az mRNS-vakcinák a koronavíruson kívül egyéb betegségek kezelésére is reményt adhatnak a jövőben, például a bőrrák kezelésében is áttörést hozhatnak.

A Time magazin 2021-ben Az év hősei közé választotta a biokémikust, megkapta a Japán Díjat, a kanada Gairdner Díjat, a tudományos Oscar-díjat (Breakthrough Prize in Life Sciences díj) és az Amerikai Tudományos Akadémia díját, a 2022. évi Jessie Stevenson Kovalenko Medált. 2013 és 2022 között a BioNTech alelnöki posztját töltötte be. A Carnegie Corporation of New York 2021-ben tüntette ki, a bevándorlóknak az amerikai élethez való hozzájárulásával.