Az mRNS-vakcinatechnológia és az immunválaszt felpörgető gyógyszerek kombinációja kedvező eredményt hozhat a bőrrák legagresszívabb típusában szenvedő betegek számára – áll a Merck és a Moderna gyógyszergyártó cég legújabb tanulmányában.

A Merck és a Moderna a rákos megbetegedések elleni nagy hatásfokú gyógyszereket kombinálja az mRNS-vakcina technológiával: 

a Moderna melanóma elleni kísérleti vakcinája és a Merck gyógyszergyártó cég Keytruda immunterápiájának együttes alkalmazása 44 százalékkal csökkentette a bőrrák kiújulásának kockázatát

a Keytruda egyedüli alkalmazásához képest – számolt be a Reuters.

Paul Burton, a Moderna vezető orvosigazgatója elmondta, hogy a kombináció új távlatokat nyithat a rákkezelésben. A folyamatban lévő tanulmányban 157 harmadik és negyedik stádiumú melanómás beteg vett részt, akiknek a terápiát megelőzően a daganatát műtéti úton eltávolították.

Merck,Sign,At,Merck,Research,Laboratories,In,Silicon,Valley.,Merck Merck sign at Merck Research Laboratories in Silicon Valley. Merck Co., Inc. is an American multinational pharmaceutical company - South San Francisco, CA, USA - 2020
Fotó: Michael Vi / Shutterstock

A vakcina kifejlesztéséhez a kutatók a beteg daganatokból és az egészséges szövetekből vettek mintákat, majd ezeket az információkat egy személyre szabott rák elleni vakcina megtervezéséhez használták fel. A vakcina beadása után a beteg sejtjei a mutációk tökéletes másolatait állítják elő, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa őket.

A vakcinát jelenleg nyolc hét alatt állítják elő, és a vállalat célja, hogy ezt az időtartamot a felére tudja csökkenteni.

A cégek más rákos megbetegedésekben, például a tüdőrák esetében is alkalmaznák ezt a megközelítést. A Merck és a Moderna a szabályozó hatóságokkal való egyeztetés után a tervek szerint 2023-ban kezdi meg a melanómás betegeken végzett harmadik fázisú vizsgálatot.

A Moderna mRNS-versenytársa, a BioNTech szintén több rák elleni vakcinakísérletet folytat, a többi között a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Centerrel, ahol a BioNTech személyre szabott vakcináját a Roche Tecentriq hatóanyagával kombinálva tesztelik hasnyálmirigyrákos betegeken.

Úgy gondolom, a rák elleni vakcinák fordulóponthoz érkeztek, és valószínűleg sok vakcina fog megjelenni a következő öt évben

– mondta Mary Lenora Disis, a seattle-i UW Medicine Cancer Vaccine Institute igazgatója.

Bár a világjárvány megmutatta az mRNS-vakcinák gyorsaságát és biztonságosságát, a rák elleni vakcinák többéves kutatás eredményeként jöttek létre. A közölt adatok után a Moderna részvényei után több mint 8 százalékkal, a Merck részvényei pedig közel 2 százalékkal emelkedtek.