A szakadó esőtől kidőlt Sierra Leone egyik nemzeti büszkesége, egy négyszáz éves gyapotfa. A hetven méter magas, 15 méter széles fa évtizedek óta az afrikai ország egyik szimbóluma volt.

A négyszáz éves gyapotfa nem élte túl az utolsó vihart.
Fotó: Saidu Bah / AFP


„Nincs erősebb szimbóluma népünk történetének, mint a gyapotfa, annak a fizikai megtestesülése, hogy országként honnan jöttünk. A természetben semmi sem tart örökké, így most az a kihívás áll előttünk, hogy újraélesszük, tápláljuk és fejlesszük azt a hatalmas afrikai szellemiséget, amelyet olyan sokáig képviselt” – nyilatkozta a fa elvesztéséről az AP amerikai hírügynökségnek Julius Maada Bio, az ország elnöke. 

A gyapotfa szerepelt az ország több bankjegyén, altatódalokban, és uralkodók is ellátogattak hozzá, többek között a néhai II. Erzsébet még 1961-ben, amikor az ország függetlenné vált.

Az évek során rengeteg károsodás érte, egyszer még villám is csapott beléje, amelytől részlegesen kiégett, a legutóbbi vihar után már nem maradt belőle más, csak egy tönk. A Zebek állami hírügynökség szerint Sierra Leone számára a gyapotfa elvesztése olyan csapás, mint amilyen Franciaországnak volt a Notre-Dame leégése.
Az AP a beszámolójában emlékeztetett, hogy Sierra Leone azon országok közé tartozik, amelyeket a leginkább sújt a klímaváltozás. 2017-ben több mint ezer ember vesztette életét a heves esőzések okozta földcsuszamlásban.
Bio elmondta, hogy már alig várja a vitát arról, miképpen használhatnák fel leginkább a fa helyét. 

Tovább él az, amit a gyapotfa megtestesít: az, milyen hatalmas és erős valami nőhet ki egy olyan apróságból, mint egy mag, hogyan gyűlhet össze sok ember egy olyan dolog védelme alatt, amely nagyobb, mint a részeinek az összessége; és hogyan lesz évszázadokon át történelmünk, egységünk és ellenálló képességünk megtestesítője

– fogalmazott.