Közélet

Szijjártó: Magyarország és Kína a béketábor tagja

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a transzatlanti világban a háborús retorika rendkívül hangos.

Magyarország és Kína számíthat egymásra a béketábor hangjának erősítésében, a két ország szorosan együttműködik annak érdekében, hogy mielőbb tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában és béketárgyalások induljanak meg –  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pekingben. 

Szijjarto Peter
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter hivatalos oldala

A tárcavezető kínai kollégájával, Csin Kanggal folytatott egyeztetését követően a két ország közötti stratégiai partnerségről beszélt, amelynek jelentőségét szavai szerint az utóbbi években a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a gazdasági válság és a háborús helyzet is megerősítette. Hangsúlyozta, hogy Magyarországot különösen súlyos kihívások érik a szomszédságban zajló fegyveres konfliktus miatt, ezért hazánk a béke pártján áll, azt szeretné, hogy minél előbb véget érjenek a harcok. 

 

Azonban azt kell látni, hogy a világban, és különösen a transzatlanti világban a háborús retorika rendkívül hangos 

 

–  vélekedett. Ennek ellenszereként folyamatosan erősítenünk kell a béketábor hangját, hogy világossá váljon, a globális többség a béke mellett van. És a béketábor hangjának erősítésében Kínának kulcsszerepe van – mondta.


Szijjártó Péter hozzátette: nagyra becsülik Kína erőfeszítéseit, amelyeket a béke érdekében tett az elmúlt időszakban. Mi azt szeretnénk, hogy ha egyre többen és egyre hangosabban beszélnénk a békéről – fogalmazott. „Szorosan együttműködünk  annak érdekében, hogy minél előbb megteremtsük egy azonnali tűzszünet és a béketárgyalások feltételeit Ukrajnában. Örülünk annak, hogy Kína komolyan veszi a béke iránti erőfeszítéseket, és ebben a tekintetben ezen dolgozik a következő időszakban” – jelentette ki. Szijjártó Péter hétfőn többek között a kínai kereskedelmi miniszterrel, illetve több nagyvállalat vezetőjével is találkozott, majd Ningbóba utazik a Kína–Közép-Európa kereskedelmi kiállításra. 

 

orosz-ukrán háború Szijjártó Péter Kína
Kapcsolódó cikkek