Közélet

Lukasenka: hiba volt, hogy 2014-ben nem pusztítottuk el Ukrajnát

Fehéroroszország elnöke, Alekszandr Lukasenka immár nem is titkolja, hogy Vlagyimir Putyin szövetségese. Az államfő egy minszki beszédében azt mondta, hogy országa és Oroszország egyetlen hibát követtek el az elmúlt években, mégpedig, hogy 2014-ben nem semmisítették meg Ukrajnát.

Oroszországnak és Fehéroroszországnak 2014-ben és 2015-ben meg kellett volna oldania az ukrán kérdést. Az országot már ekkor meg kellett volna semmisíteni. Ez az egyetlen hiba, amit elkövettünk – mondta Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök. 2014-ben Oroszország megszállta a Krím-félszigetet és elcsatolta Ukrajnától.

Lukasenka, fehérorosz
Fotó: Natalia Kolesnikova

Lukasenka erről a Független Államok Közösségének biztonsági ügynökségeinek vezetőivel folytatott megbeszélésen ejtett szót – írta meg a Politico

Ez azt jelenti, hogy Lukasenka teljes mértékben felvállalta az összefogását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A fehérorosz ellenzék szerint az oroszok megszállták az országot

Putyin egyre nagyobb befolyásra tesz szert a szövetségese felett.

A fehérorosz elnök három évtizede van hatalmon. Ez alatt az idő alatt egy se veled, se nélküled kapcsolatot tartott fenn Putyinnal, ám azt követően, hogy Moszkva a 2020-as fehérorosz elnökválasztást követő tüntetések leverésében segítséget nyújtott a két vezető kapcsolata rendkívül szoros lett. Azóta 2022 februárjában Minszk segített Oroszországnak az Ukrajna elleni háború elindításában, illetve abba is beleegyezett, hogy Moszkva atomfegyvereket telepítsen a területére.

 

Putyin Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök Oroszország Moszkva
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek