Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki vezető szerint Fehéroroszország azt kockáztatja, hogy elveszíti függetlenségét, mivel Moszkva egyre szorosabbra fűzi a hatalmát egyik legfőbb szövetségese felett – írta a Politico.

Sviatlana Tsikhanouskaya In Krakow
Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető.
Fotó: AFP

Az 1994 óta megszakítás nélkül hatalmon lévő Alekszandr Lukasenka elnök már korábban is szoros kapcsolatot ápolt Moszkvával, ám Ukrajna egy évvel ezelőtti inváziója után egyre nagyobb az orosz katonai jelenlét az országban, ráadásul abba is beleegyezett, hogy atomfegyvereket helyezzenek el a területén.

Lukasenka darabonként adja el a Kremlnek a hazánkat. A lassú orosz megszállás már mindenhol érezhető, legyen az a hadsereg, a kultúra, a gazdaság vagy a média

– jelentette ki Cihanouszkaja Koppenhágában.

Az ellenzéki vezető sürgette a Nyugatot, hogy akadályozza meg a Vlagyimir Putyin által bejelentett nukleáris fegyverek telepítését Fehéroroszországban, amely júliusra fejeződhet be.

Nyugati tisztviselők azonban kétségbe vonják, hogy Putyin valóban be kívánja-e váltani bejelentését, amely az 1990-es évek óta az első alkalom lenne, hogy a Kreml atomfegyvereket állomásoztatna Oroszországon kívül. Szerintük Putyin a fenyegetést figyelemelterelésre használhatja, hogy ne csak Moszkva harctéri veszteségeiről legyen szó a médiában.

A Nyugat nem hiszi el a fenyegetést, annak ellenére, hogy Oroszország egyre agresszívabb külpolitikát folytat. De ha ez valóra válik, akkor mi, fehéroroszok fogjuk megszenvedni a következményeit – abban az esetben, ha őrült diktátorok megnyomják ezt a vörös gombot, az ellentámadás Fehéroroszországot fogja érni, mert ezt a fegyvert a mi országunkból fogják kilőni

mondta Cihanouszkaja. Az ellenzéki vezető szerint a volt szovjet köztársaság már most is alig több, mint egy bábállam, és Moszkva ukrajnai kudarcai után egyre valószínűbb, hogy Oroszország megfosztja hazáját a függetlenségétől.