A negyven évvel ezelőtt engedélyezett aszpartám a világ egyik legelterjedtebb édesítőszere, amely a Coca-Cola diétás kólájától kezdve mindenféle termékben megtalálható, biztonságossága azonban kérdéseket vet fel. 

Aspartame,Is,A,Low-calorie,Artificial,Sweetener,That,Is,Approximately,200
Fotó: Shutterstock

Az aszpartám lehetséges rákkeltő minősítéséről pénteken dönthet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írja a Reuters.  

A besorolás az aszpartámot ugyanabba a kategóriába tenné, mint az egész leveles aloe vera kivonatot és néhány savanyított zöldséget. 

A biztonságos fogyasztási szintekre vonatkozó külön ajánlás pénteken várható az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet és a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó, közös szakértői bizottságától. 

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) először 2008-ban mondta ki, hogy az aszpartám közepes prioritású felülvizsgálatra szorul. 2014-ben az IARC már magas prioritású anyagként jelölte meg, a rákkeltő hatással kapcsolatos aggodalmak, valamint az állatokon végzett rákkeltő vizsgálatok pozitív eredményeiről szóló jelentések miatt. 2019-ben ismét felülvizsgálatra jelölték az aszpartámot, egészen 2022-ig azonban nem történt érdemi intézkedés. A Világgazdaság is megírta, hogy 

a Coca-Cola diétás üdítőktől a Mars Extra rágógumikon keresztül egyes Snapple italokig használt aszpartám júliusban kerülhet először az IARC-nak a rákkeltő hatású összetevőket tartalmazó listájára

Rengeteg tanulmányt végeztek az aszpartámmal kapcsolatban, amelyek túlnyomó többségükben azt mutatják, hogy nagyon biztonságos, és nincs rákkeltő hatása

– mondta dr. Samuel Cohen, a Nebraska Orvosi Központ Egyetem onkológiaprofesszora, aki évtizedek óta tanulmányozza az édesítőszereket. 

Franciaországban egy 100 ezer felnőtt bevonásával készített felmérés azt mutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert, köztük aszpartámot fogyasztottak, némileg magasabb volt egyes rákos megbetegedések kockázata.

A Párizsi Egyetem kutatói által végzett tanulmány azonban nem bizonyítja, hogy a kockázatot az aszpartám okozta, 

és a kritikusok szerint a tanulmány felépítése – amely az emberek valós édesítőszer-fogyasztásáról szóló önbevalláson alapul – sem volt kielégítő.