A világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a jövő hónapban lehetséges rákkeltőnek nyilvánítja egy vezető globális egészségügyi szervezet. 

A Coca-Cola diétás üdítőktől a Mars Extra rágógumikon keresztül egyes Snapple italokig használt aszpartám júliusban kerülhet először a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) rákkeltő hatású összetevőket tartalmazó listájára. 

 

Sweetener,Tablet,And,Sugar,On,Wooden,Background
Sweetener tablet and sugar on wooden background
Fotó: Shutterstock

Az IARC döntését a hónap elején véglegesítik. Ennek az a célja, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján felmérjék: valami potenciális veszélyt jelent-e az emberre, vagy sem. 

A lista összeállításakor azt nem veszik figyelembe, hogy egy személy mennyi rákkeltő hatású terméket fogyaszthat el biztonságosan. 

Ez a JECFA-tól származó (a WHO és a FAO közös élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága) ajánlásból és a nemzeti szabályozó hatóságok döntéseiből vezethető le.

A Reuters cikke szerint a különböző anyagokra vonatkozó korábbi hasonló IARC-határozatok azonban aggodalmakat ébresztettek a fogyasztókban, perekhez vezettek, majd nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy készítsenek újabb recepteket, és találjanak ki újabb alternatívákat. A JECFA idén is felülvizsgálja az aszpartám használatát. Az ügynökség ülése június végén kezdődött, és a döntésük nyilvánosságra hozatala július 14-én lesz. 

A JECFA 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám biztonságosan fogyasztható az elfogadott napi értékeken belül,

például egy 60 kilogramm súlyú felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kell meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy a rák rizikója jelentős legyen.

Az ügynökség véleményét a nemzeti szabályozó hatóságok széles körben osztották, többek között az Egyesült Államokban és Európában is.

Az IARC szóvivője azt mondta, hogy az IARC és a JECFA bizottság megállapításai is bizalmasak voltak júliusig, de hozzátette, hogy „kiegészítő jellegűek”, és az IARC következtetése „az első alapvető lépés a rákkeltő hatás megértéséhez”.