Súlyosan megzavarta a német vasúttársaság, azaz a Deutsche Bahn Hamburg és Berlin közötti távolsági járatait egy feltételezett hamburgi gyújtogatás – írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten német gazdasági hírportál.

After fires on railroad lines08 September 2023, Hamburg: A display board at Hamburg Central Station shows information about a train to Erfurt that is being diverted via Berlin. Deutsche Bahn train services between Hamburg and Berlin are likely to be disrupted until Saturday due to several suspected arson attacks, according to a company spokeswoman. Photo: Gregor Fischer/dpa (Photo by Gregor Fischer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint péntekre virradóra Hamburg területén három helyszínen is felgyújtották a vasútvonalak kábelaknáit.

A berendezéseket feltehetően szándékosan gyújtották fel, a nyomozás megkezdődött – tették hozzá.

A nyomozók politikai indítékot feltételeznek, mivel a baloldali Indymedia platformon megjelent egy beismerő levél.

Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter (Szabad Demokrata Párt) következetes fellépésére szólított fel.

Az ilyen gyújtogatások a terrorizmus egyik formáját képezik

– mondta.

Jóllehet a merényletre éppen a hétvége előtt került sor, amikor az ingázók hazaindulnak és több mint egy tucat vonatot kellett törölni a két nagyváros között, a hamburgi és a berlini főpályaudvarokon egyelőre nem alakult ki nagyobb káosz.

A rossz hír azonban az, hogy a két metropolisz közötti menetrendszerű járatok várhatóan csak szombat reggel indulnak újra.

A Deutsche Bahn szerint kora délutánra összesen már 30 vonatot töröltek teljesen vagy részben. Sok vonalon pedig jelentős késedelmet szenvednek az utasok. 

A távolsági vonatok egy részét Uelzenen keresztül terelték el, alternatívaként hannoveri átszállást javasolnak az utazóknak. 

A Hamburg és Rostock közötti helyi és távolsági járatokat szintén érintette a támadás, melyet az állami tulajdonban álló vasúttársaság „a lehető leghatározottabban” elítélt.