Felsővezeték-szakadás történt az M1-es autópálya felett – közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF). Az eset súlyosságát jól mutatja, hogy csütörtökre teljes pályazárat rendeltek el a szakaszon.

20230729 Győr

Forgalom az M1 autópályán, 

Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Teljes pályazárat rendelnek el ma kora délutántól az M1-es autópályán. Fotó: Csapó Balázs (illusztráció)

A felsővezeték-szakadás Tatabánya térségében következett be, és 

azonnal javítani kell.

Ezt az E.ON Zrt. tudatta az MKIF-fel. Éppen ezért a mai nap folyamán, tehát 2023. szeptember 21-én az energiaszolgáltató társaság kérésére és a rendőrséggel együttműködve pályazárat rendeltek el. Az intézkedés várhatóan 13:30-kor lép életbe, és körülbelül 30-60 percet vesz igénybe. Vagyis a rend a tervek szerint 14:30-tól állhat helyre. 

Fontos tudni, hogy már 13 órától csak egy sávon haladhat a forgalom mind a két irányba. A pályazár mind a főváros, mind az országhatár felé vezető oldalt érinti. A rendkívüli szabályozás nyilvánvalóan torlódást okoz majd, ezért az MKIF kerülő utakat is javasolt:

  • Győr felé a Szárligeti csomópontnál érdemes elhagyni a pályát, a visszatérés a Tatabánya-Óváros csomópontnál lehetséges,
  • Budapest felé a Tatabánya-Óváros csomópontnál érdemes elhagyni a pályát, a visszatérés a Szárligeti vagy a Bicskei csomópontnál lehetséges.

Érdemes lesz követni a hírfolyamot is, ugyanis a gyorsforgalmi úthálózat kezelője a pályazárral kapcsolatos információkat folyamatosan frissíti a közösségi oldalán.

A vasúti közlekedés is bajos

A MÁV Zrt. szeptember 18-án kezdte meg a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszának felújítását. A munka a tervek szerint a decemberi menetrendváltásra lezárul. A munkát a három hónapos vágányzár alatt a vasúttársaság leányvállalata, a MÁV FKG három ütemben végzi. Hétfőtől jelentősen módosult a vonatok menetrendje, ezért a győri fővonalon utazóknak azt javasolja a vasúttársaság, hogy ne megszokásból utazzanak, hanem tájékozódjanak előre. A belföldi járatok esetében 20-30 perccel, a nemzetközi vonatok esetében pedig egy órával hosszabb eljutási idővel kell számolniuk. Egyes személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek Tatabánya és Biatorbágy között, tehát ezeket az M1-es most bejelentett pályazára ugyancsak érinteni fogja.