Közélet

Váratlanul felbukkant Prigozsin fia, aki át akarja venni a Wagner-csoport vezetését

Miközben Vlagyimir Putyin szinte már rábízta a Wagner-csoport vezetését Andrej Trosev parancsnokra, hirtelen megjelent Moszkvában Pavel Prigozsin, aki meg akarja szerezni a zsoldossereg irányítását. Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia az orosz nemzeti gárdával tárgyal a magánhadsereg megszerzéséről. A múlt héten Vlagyimir Putyin Trosevet bízta meg azzal, hogy szervezze újra a Wagner csoportot.

Egy amerikai háborús elemzőház szerint nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin megbízta a Wagner egy korábbi parancsnokát, Andrej Trosevet, hogy csábítsa vissza az orosz hadseregbe a zsoldossereg szétszóródott tagjait, megjelent Pavel Prigozsin, aki apja helyére akar lépni a magánhadsereg élén.

People, including those wearing camouflage uniforms, visit a makeshift memorial for Wagner private mercenary group chief Yevgeny Prigozhin in central Moscow on October 1, 2023, to mark 40 days since his death as per Orthodox tradition. Yevgeny Prigozhin died with nine other people when a plane flying from Moscow to Saint Petersburg crashed on August 23. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Fotó: AFP

A 25 éves Pavel Prigozsin állítólag az orosz nemzeti gárdával (Rosgvardia) tárgyal arról, hogy ha megkapja a Wagner csoport irányítását, akkor visszavezényli a harcosokat az ukrajnai frontra. Erről az amerikai Institute for the Study of War (ISW) írt, egy hiteles Telegram-csatornára hivatkozva.

Pavel Prigozsin felbukkanása keresztülhúzhatja Putyin terveit, aki a hozzá hűséges Trosevben látta a Wagner jövőjét. Az ISW ez alapján arra következtet, hogy megosztottság van a zsoldosseregen belül a jövőt illetően. Pavel Prigozsin felbukkanása azt jelezheti, hogy a Wagner csoport egy része nem akarja Trosevet, rajta keresztül pedig a Kremlt és az orosz Honvédelmi Minisztériumot követni.

Egyelőre nem világos, hogy a Kreml miként fog reagálni Pavel Prigzsin felbukkanására, illetve hogy Jevgenyij Prigozsin fia mennyire kötelezné el magát az orosz vezetés felé

– írta az ISW.

Az árulkodó lehet, hogy a Rosgvardia az elnöki adminisztrációnak van alárendelve, tehát ez jelentheti azt, hogy Pavel elköteleződik Putyin mellett, de érdekes azt látni, hogy ebben a körben merült fel alternatíva az egyértelműen az elnök felé hűséges Trosev mellett.

Az ISW azt is írta a moszkvai forrásra hivatkozva, hogy Pavel Prigozsin egyértelműen kijelentette: a Wagner csoportnak meg kell tartania a nevét, a szimbólumait, az ideológiáját és a parancsnoki láncát.

 

Putyin wagner zsoldossereg Andrej Trosev Pavel Prigozsin
Kapcsolódó cikkek