BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 583. napja – friss hírek

Összefoglaló:

Vlagyimir Putyin pénteken találkozott a Wagner csoport (PMC) egyik legrangosabb parancsnokával, Andrej Trosevvel. Az egyeztetésen arról volt szó, hogy az orosz hadsereg miként tudná a leghatékonyabban használni a Wagner zsoldosainak maradékát az ukrajnai háborúban. Érdekesség, hogy a hivatalos anyagok a Wagner-katonákat önkéntesekként említik.

Fotó: AFP

A találkozó egyértelmű üzenet azzal kapcsolatban, hogy a Kreml megszerezte az irányítást a magánhadsereg felett – írta meg a Reuters. A Wagner csoport az orosz haderő egyik legütőképesebb egysége volt, amely a donyecki Bahmut várost is visszafoglalta, bár ez a művelet csak egy majdnem tíz hónapig tartó ostrom után sikerült a PMC-nek. Már a bahmuti csata során is több alkalommal érkeztek olyan hírek, hogy a zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin ellentétbe került a moszkvai vezetéssel, mivel nem kaptak elég lőszert és felszerelést a védelmi minisztériumtól, illetve a Wagner-harcosokat a Kreml golyófogónak tekintette.

Putyin a Kremlben találkozott a csecsen vezérrel, az állítólag súlyos beteg Ramzan Kadirovval

Vlagyimir Putyin a Kremlben fogadta a csecsen vezetőt, Ramzan Kadirovot. A találkozónak nem volt fontosabb témája, az egészről egy 43 másodperces videót tett közzé a Kreml. A felvétel azokat a pletykákat lehetett hivatott eloszlatni, hogy a csecsen vezető súlyos veseelégtelenséggel küzd, és folyamatos dialízisre szorul.

Végül 2023 júniusában Prigozsin egy rövid lázadást vezetett Oroszország ellen, azonban a fehérorosz elnök közbenjárására a katonái végül Minszk felé távoztak az országból. Nem sokkal később Jevgenyij Prigozsin és a Wagner csoport több parancsnoka egy repülőgéppel lezuhant Oroszországban. A baleset körülményei eddig tisztázatlanok, sokan úgy vélik, hogy Moszkva lőtte le a magánrepülőt.

Már a Wagner júniusi lázadása után is felajánlotta Putyin, hogy a zsoldossereg folytassa a harcot Ukrajnában, és már ekkor felmerült Trosev neve mint új vezetőé.

Folytatódik a drónháború

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy péntek hajnalban 11 ukrán drónt lőttek le Kurszk és Kaluga felett – írta meg a The Kyiv Independent.  Kurszk kormányzója azt állította, hogy két drónnak sikerült bombát dobnia a megyében lévő egyik elektromos állomásra. Ennek következtében állítólag öt helyi település és egy kórház is áram nélkül maradt.

Military mobility of the Ukrainian soldiers from 24th brigade in Ukraine
Fotó: Wolfgang Schwan / AFP

Az elmúlt hetekben egyre nő az orosz területek elleni ukrán dróntámadások száma.

A fronton az oroszok a Szerebrjanszkoje erdészeti övezetben csaptak le egy ukrán egységre. Az ukránok itt 50 katonát veszítettek a TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint. A hírek szerint az oroszok tüzérséggel, drónokkal és légi csapásokkal semmisítették meg a célpontot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.